ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πρέπει να φοράμε μάσκα ή όχι; Σήμερα οι απαντήσεις από τον Τσιόδρα

Κορωνοϊός: Πρέπει να φοράμε μάσκα ή όχι; Σήμερα οι απαντήσεις από τον Τσιόδρα
CNN Greece/Λευτέρης Παρτσάλης

Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται η θέση της Ελλάδας σχετικά με την ευρεία ή μη χρήση της μάσκας στον πληθυσμό.

Ειδικότερα, τη θέση θα ανακοινώσει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την έκτακτη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας ανέφερε την Τετάρτη τις τοποθετήσεις τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) όσο και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως «Ο ΠΟΫ δεν υποστηρίζει την ευρεία χρήση μάσκα στον γενικό πληθυσμό καθώς η χρήση της φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους».

Όπως είπε, οι κίνδυνοι σύμφωνα με τον ΠΟΫ είναι «να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου, δυσκολία στην αναπνοή, ψευδή αίσθηση ασφάλειας η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές όπως η μη τήρηση πιο σημαντικών μέτρων όπως είναι η διατήρηση φυσικής απόστασης από άνθρωπο σε άνθρωπο, το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και το άγγιγμα του προσώπου».

Όπως επισήμανε ο κος Τσιόδρας αναφερόμενος στις οδηγίες του ΠΟΫ, τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή τη στιγμή για όλους είναι «να αποφεύγουμε συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, να τηρούμε φυσικά απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από άλλα άτομα ιδίως από άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήχα και φτέρνισμα».

Όμως διευκρίνισε ότι ο ΠΟΫ δεν ήταν απόλυτος στο μήνυμά του και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η εφαρμογή αυτού του μέτρου ανάλογα με την επιδημία σε μία χώρα και σε συγκεκριμένους χώρους.

«Και το Συρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων έκρινε ότι υπάρχουν περισσότερα κατά παρά υπέρ στη χρήση μάσκας αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης της, ώστε να δώσει όπως λέει στην αναφορά του λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

«Έκρινα πως το θέμα είναι σημαντικό και αύριο (σ.σ. σήμερα, Πέμπτη) θα σας αναφέρω και την τελική τοποθέτησή μας μετά και τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής», είπε χαρακτηριστικά.

83 νεκροί και 52 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Συνολικά 83 είναι οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος γνωστοποίησε επιπλέον 52 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον στα 1.884.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, το 57% του συνόλου των κρουσμάτων είναι άνδρες. 509 ασθενείς σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 708 έχουν σχέση με άλλον ασθενή.

Οι διασωληνωμένοι είναι 84, με τη μέση ηλικία τους να είναι τα 67 έτη. Το 77% εξ αυτών έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

Εκ των θανόντων, οι 23 είναι γυναίκες, η μέση ηλικία τους τα 74 έτη, ενώ των 87% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν προχωρημένης ηλικίας.

Οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ είναι 14. Συνολικά στην Ελλάδα έχουν ληφθεί 32.528 κλινικά δείγματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ