ΕΛΛΑΔΑ

Αντισηπτικό διάλυμα στόματος: Πώς βοηθά πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος ή της ίωσης

Αντισηπτικό διάλυμα στόματος: Πώς βοηθά πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος ή της ίωσης

Με τις συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, δεν θα πρέπει να αμελούμε το γεγονός πως εξακολουθούν να υπάρχουν στην ατμόσφαιρα και να μας επηρεάζουν διάφορα μικρόβια ή άλλοι ιοί, που ευθύνονται για κρυολογήματα και εποχικές ιώσεις.

Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών, το αέρισμα των κλειστών χώρων και η αποφυγή του συνωστισμού, όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Η χρήση στοματικού διαλύματος με αντισηπτική ιδιότητα μπορεί να αποδειχθεί «σωτήρια» σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς μας προφυλάσσει από επώδυνες καταστάσεις που απαιτούν πολύ δραστικότερες λύσεις. Τι είναι όμως ένα στοματικό αντισηπτικό διάλυμα και πώς μας προφυλάσσει;

Ο πονόλαιμος είναι –σε γενικές γραμμές- μια συχνή και έντονη ενόχληση. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σύμπτωμα απλού κρυολογήματος, σε κάποιες άλλες μπορεί να είναι σύμπτωμα γρίπης ή ακόμα και κορονοΐού, σίγουρα όμως πρόκειται για μία ενόχληση που περιορίζει και δυσκολεύει τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Εκτιμάται ότι ταλαιπωρεί το 50% του πληθυσμού τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, ενώ το 80% αυτών θα αισθανθεί πονόλαιμο τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές κάθε χρόνο – ανεξαρτήτως εποχής. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τις περισσότερες φορές ο πονόλαιμος είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος και για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να τον προλάβουμε έγκαιρα, από τις πρώτες ενοχλήσεις.

Ποιες είναι οι ενοχλήσεις αυτές; Κάποιο «τσίμπημα» στο λαιμό, μια δυσκολία στην κατάποση που γρήγορα κλιμακώνεται και τελικά έντονος πόνος που δεν μας επιτρέπει να καταπιούμε με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ασθενείς και να μην έχουμε καλή διάθεση. Ειδικά την περίοδο που διανύουμε, οι ενοχλήσεις αυτές μας κάνουν να… φοβόμαστε τα χειρότερα, καθώς δημιουργείται ανασφάλεια σχετικά με την επιδείνωση των συμπτωμάτων, η οποία επηρεάζει την ψυχολογία και τη γενικότερη κατάστασή μας.

Πώς βοηθάει το αντισηπτικό στοματικό διάλυμα

Ένα στοματικό διάλυμα με ισχυρή αντισηπτική δράση μπορεί να είναι η απάντηση σε όσα μας ταλαιπωρούν, καθώς μπορεί να θεραπεύσει άμεσα τις φλεγμονές που προκαλούν πονόλαιμο και με τον τρόπο αυτό να σταματήσει την επιδείνωση της γενικής μας κατάστασης. Τα σκευάσματα που περιέχουν τη δραστική ουσία εξετιδίνη ενδείκνυνται για την πρόληψη και την καταπολέμηση των λοιμώξεων της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας και των δοντιών, καθώς προσφέρουν ισχυρή αντισηψία από τα μικρόβια. Η εξετιδίνη είναι ένα ισχυρό, τοπικό αντισηπτικό και διαθέτει ευρύ φάσμα αντιβακτηριακής δράσης, με αποτέλεσμα να καταπολεμά την πλειονότητα των παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν στοματοφαρυγγικές λοιμώξεις. Έχει επίσης την ιδιότητα να προσκολλάται στο στοματικό βλεννογόνο και να ασκεί έτσι αντιβακτηριακή δράση που διαρκεί έως και δέκα ώρες.

Οι σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες της εξετιδίνης είναι γνωστές εδώ και 40 χρόνια και πλέον αποτελεί την πιο αναγνωρισμένη δραστική ουσία κατά του πονόλαιμου. Διατίθεται σε σκευάσματα που κατατάσσονται στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και τα οποία βρίσκουμε σε όλα τα φαρμακεία. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι καθώς η ισχυρή αντισηπτική δράση της εξετιδίνης μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα ώρες, δεν απαιτείται συχνή χρήση του σκευάσματος και έτσι με την απαραίτητη και επιμελή χρήση, σύντομα ανακουφίζουμε και παράλληλα θεραπεύουμε τον καταπονημένο λαιμό μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ