ΕΛΛΑΔΑ

Εκτεταμένες καταστροφές μετά την πυρκαγιά έξω από το ΚΥΤ Σάμου

Εκτεταμένες καταστροφές μετά την πυρκαγιά έξω από το ΚΥΤ Σάμου

Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές στα προσωρινά καταλύματα που διέμεναν δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες εξωτερικά του ΚΥΤ στο Βαθύ Σάμου.

Η φωτιά ξέσπασε στα παραπήγματα που έχουν στηθεί περιμετρικά από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησησης περίπου στις 7:00 το απόγευμα της Κυριακής.

Μέχρι τα μεσάνυχτα στο σημείο βρίσκονταν 20 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, εθελοντές και συνεργεία ΟΤΑ προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά και να αποτρέψουν επέκτασή της στο κυρίως τμήμα της δομής.

Από την πυρκαγιά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, ωστόσο δεκάδες άτομα βρίσκονται στο νησί χωρίς να έχουν κάπου να διανυκτερεύσουν.

Ο γιατρός και Διευθυντής Προγραμμάτων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Απόστολος Βεΐζης, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Mega και ανέφερε ότι τα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά είναι υπερπλήρη, καθιστώντας τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων δύσκολες και ειδικά εν μέσω της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού.

«Οι άνθρωποι ζουν υπό μεγάλη πίεση και σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα, έχουν δυσκολίες πρόσβασης στο συσσίτιο και άλλες υπηρεσίες, γεγονός που φέρνει ένταση». Και πρόσθεσε πως «αν υπάρξει επιδημία μέσα στους καταυλισμούς, η διαχείριση θα είναι πολύ δύσκολη». «Πρέπει να γίνει άμεση αποσυμφόρηση», τόνισε ο κ. Βεΐζης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ