ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Στους 139 οι νεκροί - 2.576 τα συνολικά κρούσματα

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Στους 139 οι νεκροί - 2.576 τα συνολικά κρούσματα
INTIME

Σε 139 ανέρχονται οι θάνατοι από το νέο κορωνοϊό στη χώρα μας, αφού το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν ένας ακόμη θάνατος, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 10 νέα κρούσματα, με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 2.576.

Εξάλλου, 41 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα στις ΜΕΘ, με τη διάμεση ηλικία τους να υπολογίζεται στα 67 έτη.

Παράλληλα, 71 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 72.130 κλινικά δείγματα.



Για τη χρήση της μάσκας

Σχετικά με τα μέτρα προστασίας και τη χρήση μάσκας, ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε πως οι συνθήκες είναι άλλες από την αρχή γι' αυτό και συστήνεται τώρα, η χρήση της, ως συμπληρωματικό μέτρο, όχι για να μην κολλήσουμε αλλά για να αποφύγουμε μετάδοση του ιού

«Δεν συστήνονται οι μάσκες με βαλβίδα που χρησιμοποιούν οι υγειονομικοί. Μιλάμε για μια απλή πάνινη ακόμα και χάρτινη μάσκα. Υπάρχει κίνδυνος από τη λάθος χρήση της. Επιπλέον, η χρήση της δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες όπως η διατήρηση της φυσικής απόστασης», υπογράμμισε ο ειδικός λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ.

«Αναλυτικές οδηγίες για τη μάσκα θα ακολουθήσουν άμεσα», συνέχισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ανέφερε, επίσης, ότι «θα συνεχίσουμε νάμαστε επιφυλακτικοί αλλά σιγά σιγά, με τη βοήθεια όλων, θα αναλάβουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δόθηκε».



Οι κρίσεις υγείας αφορούν όλους μας

Ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ σημείωσε πως «οι κρίσεις δημόσιας υγείας αφορούν όλους μας. Δυστυχώς σε πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα στο εξωτερικό έγιναν λάθος εκτιμήσεις» και πρόσθεσε πως «πάρθηκαν λάθος αποφάσεις».

«Κανένα σύστημα, το τονίζω, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε μαζική εισροή κρουσμάτων», υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ασυνήθιστη η μετάδοση του ιού από παιδιά σε ενήλικες

Παράλληλα, αναφερόμενος στο εάν και κατά πόσον μπορούν τα παιδιά να κολλήσουν τους ενήλικες τον κορωνοϊό, ο ειδικός λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, είπε:

«Λοιμώξεις από τον ιό παρατηρούνται πολύ πιο σπάνια στα παιδιά, τα οποία παρουσιάζουν πολύ ελαφρά συμπτώματα. Μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη».

Έδωσε έμφαση, επιπλέον στο γεγονός ότι «σ' αυτή τη φάση, για πολλούς λόγους, είναι πολύ σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα, μαζί με την τήρηση των άλλων μέτρων».



Για τη σταδιακή άρση των μέτρων

Ο καθηγητής Τσιόδρας σημείωσε, παράλληλα, πως ο ΕΟΔΥ θα βρίσκεται σε καθημερινή επαγρύπνηση σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη της επιδημίας και την εξέλιξη αυτού του «πειράματος» που κάνουν όλες οι χώρες στην Ευρώπη, με τη σταδιακή άρση των μέτρων. Θα έχουμε καθημερινή επαγρύπνηση. Το βάρος ήταν από την αρχή σε όλους μας και σε όλους μας παραμένει», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ