ΕΛΛΑΔΑ

Διαφορετική Πρωτομαγιά: Συγκέντρωση με αποστάσεις και αυτοκόλλητα στο Σύνταγμα

Διαφορετική Πρωτομαγιά: Συγκέντρωση με αποστάσεις και αυτοκόλλητα στο Σύνταγμα
CNN Greece/Λευτέρης Παρτσάλης

Με... πρωτόγνωρο τρόπο διεξάγονται σήμερα οι συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, λόγω κορωνοϊού.

Ειδικότερα, οι συμβολικές εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας διεξάγονται με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.

Μάλιστα, τα μέλη του ΠΑΜΕ φρόντισαν από νωρίς βάλουν στο έδαφος αυτοκόλλητα για να ξέρουν οι διαδηλωτές πού θα σταθούν, ώστε να έχουν την κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους.

AP 20122363582134
AP 20122307815311

Πηγή: ΠΑΜΕ

Η πλειονότητα των διαδηλωτών φοράει μάσκες και γάντια: «Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή» είναι το σύνθημα της συγκέντρωσης, το οποίο μάλιστα είναι τυπωμένο και πάνω σε αρκετές μάσκες.

Πέτσας: Δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις

«Μπορεί να μας φέρει πίσω αν κάποιοι διαδηλώσουν σήμερα. Δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις, όποιος συμμετέχει, παραβιάζει το νόμο...»: αυτό δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στις συγκεντρώσεις που είναι προγραμματισμένες σήμερα για την Πρωτομαγιά.

Μιλώντας στο OPEN, o κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν θα επιβληθούν κυρώσεις στους διαδηλωτές, είπε πως αυτό είναι «επιχειρησιακό θέμα της αστυνομίας, αν θα είναι πιο ελαστική».

«Εμείς λέμε ότι δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις. Εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε τον χώρο της εργασίας και για αυτό η Πρωτομαγιά, όπως και το Πάσχα, θα είναι διαφορετική» είπε ο κ. Πέτσας.

Υπενθυμίζεται ότι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ η Πρωτομαγιά ως θεσμοθετημένη αργία – ημέρα μνήμης και εκδηλώσεων, μεταφέρθηκε με απόφαση της κυβέρνησης για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, πιθανόν το Σάββατο 9 Μαΐου.

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, «η Εργατική Πρωτομαγιά του 2020 αναδεικνύει την έννοια της αλληλεγγύης μεταξύ των κοινοτήτων και των κρατών ως ζητούμενο, καθώς συνιστά το διαχρονικό αντίδοτο τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά από κάθε κρίση. Η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα αγώνα της εργατικής τάξης, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η πάλη των εργαζομένων για ισότητα και δικαιοσύνη συνεχίζεται αδιάκοπα».

Ακινητοποιημένα θα είναι σήμερα ο ηλεκτρικός (πρώην ΗΣΑΠ) και τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, καθώς οι εργαζόμενοι στα ανωτέρω μέσα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Ωστόσο, κανονικά θα λειτουργήσουν μετρό (γραμμή 2&3), τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ, όπως αποφάσισαν τα σωματεία εργαζομένων τους, επισημαίνοντας πως «η ημέρα μνήμης και τιμής φέτος εορτάζεται με διαφορετικό τρόπο λόγω του κορωνοϊού».

Η ΑΔΕΔΥ, από την πλευρά της, εκφράζει την αντίθεσή της στις ελαστικές μορφές εργασίας και την καταστρατήγηση των εργατικών δικαιωμάτων.

«Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης, που, με τη διαχρονική της πάλη, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα» αναφέρει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

3.000 αστυνομικοί στους δρόμους

«Ανάλογα με τα αυστηρά αστυνομικά μέτρα που είχαν ληφθεί το Πάσχα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι αυτά για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς», τονίζουν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Περίπου 3.000 αστυνομικοί θα είναι στους δρόμους για την αποφυγή των μετακινήσεων εκτός τόπου κατοικίας, των άσκοπων μετακινήσεων, αλλά και την αποφυγή καταστάσεων συνωστισμού, με τα πρόστιμα να παραμένουν τα ίδια.

Ειδικότερα, 300 ευρώ για όσους προσπαθήσουν να μετακινηθούν εκτός περιφερειακής ενότητας και σε ορισμένες περιπτώσεις αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας οχημάτων για 60 ημέρες και 150 ευρώ για άσκοπες μετακινήσεις. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι δεν επιτρέπεται δημόσια συγκέντρωση άνω των 10 ατόμων, με το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση να ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ανά άτομο.

Το τριήμερο της Πρωτομαγιάς που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερο κρίσιμο από την Πολιτική Προστασία και τους λοιμωξιολόγους, λίγο πριν από την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, στις 4 Μαΐου, η ΕΛ.ΑΣ., όπως αναφέρουν πηγές της, θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για την αποφυγή του κινδύνου που ελλοχεύει για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, αστυνομικοί θα βρίσκονται σε όλα τα διόδια, αλλά και τους παράδρομους των εθνικών οδών, πραγματοποιώντας αυστηρούς ελέγχους σε όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα, στην Αττική οδό, καθώς και σε όλους τους οδικούς άξονες της Αττικής, αποτρέποντας έτσι άσκοπες μετακινήσεις πολιτών. Ταυτόχρονα, αστυνομικοί θα περιπολούν συνεχώς στους δρόμους και όπου χρειάζεται θα κάνουν συστάσεις για αποφυγή συγκεντρώσεων.

Επίσης, για ακόμη μια φορά, θα πετούν τα drones της ΕΛ.ΑΣ. και έτσι το Κέντρο Επιχειρήσεων θα έχει συνεχώς αναλυτική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορες περιοχές.

Όσον αφορά τώρα σε διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, αστυνομικοί θα κάνουν συστάσεις προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των ατόμων που θα συμμετέχουν σε αυτές.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΕ – ΜΠΕ «όσο μειώνονται τα μέτρα και οι περιορισμοί, τόσο αυξάνεται το μερίδιο της ατομικής ευθύνης όλων μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ