ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Αυτό είναι το όριο για επαναφορά του lockdown

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Αυτό είναι το όριο για επαναφορά του lockdown
FACEBOOK

Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες υπάρχει κίνδυνος η χώρα να επιστρέψει σε ρυθμούς καθολικής καραντίνας (lockdown) λόγω του κορωνοϊού εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Θα πρέπει να μας ανησυχήσει αν βλέπουμε κρούσματα σταθερά πάνω από 50 και αν τα 50 γίνουν 120. Το πρώτο ψυχολογικό όριο είναι εκεί γύρω στο 50», ανέφερε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο κ. Μαγιορκίνης.

Και πρόσθεσε: «Αν κινούμαστε κάτω από 50 είναι πολύ καλό όριο. Θα πρέπει να μας ανησυχήσει αν πχ εμφανιστούν 100 ορφανά κρούσματα».

Όπως είπε οΓκίκας Μαγιορκίνης, η αξιολόγηση θα γίνει σε δύο βδομάδες, σημειώνοντας ότι «γύρω στις 18 Μαΐου θα ξέρουμε τι γίνεται σε σχέση με το πρώτο βήμα άρσης του lockdown».

Ο επιδημιολόγος του ΕΚΠΑ υπογράμμισε, εξάλλου, πως «επαφές σε κλειστούς χώρους έχουν υψηλό ρίσκο και ειδικά όταν περνάνε τα 15 λεπτά ενώ σε ανοιχτό χώρο η επικινδυνότητα δεν είναι μηδέν αλλά είναι χαμηλότερη».

«Αν κρατήσουμε την επιδημία κάτω από 1 η επιδημία θα σβήσει», σημείωσε.



Για το άνοιγμα των σχολείων

Ερωτηθείς εάν τα παιδιά θεωρούνται δυνητικοί μεταδότες του κορωνοϊού, ο Γκίκας Μαγιορκίνης απάντησε: «Εμείς δεν έχουμε δει έρευνες που να δείχνουν ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό. Υπάρχουν έρευνες που λένε ότι δεν έχουμε δει γεγονότα υπερμετάδοσης σε σχολεία. Σε περιοχές όπως και στην Σουηδία που τα σχολεία δεν έκλεισαν ποτέ δεν είδαμε μια ολόκληρη τάξη να κολλάει κορωνοϊό. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν συμβαίνει».

«Το σχολείο ίσως είναι ευκαιρία για τα παιδιά να δουν πως πρέπει να είναι οι κοινωνικές αποστάσεις και ίσως να μάθουν από αυτό πώς ακριβώς πρέπει να κρατάνε τις αποστάσεις», συνέχισε.

Τέλος, αναφερόμενος στο τι θα γίνει τελικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, είπε: «Θα δούμε πώς θα κινηθεί η επιδημία στην χώρα μας και θα δούμε το θέμα στην συνέχεια. Είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα».

Κανένας νεκρός την Παρασκευή

Κατά τα λοιπά, κανένας θάνατος από κορωνοϊό δεν καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Συνολικά, οι νεκροί στην Ελλάδα παραμένουν 140.

Ωστόσο, ανακοινώθηκαν 21 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 2.612, εκ των οποίων το 55.5% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 593 (22.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.291 (49.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 36 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 8 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Ακόμη, 75 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σημειώνεται πως η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 92% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τέλος, συνολικά, έχουν ελεγχθεί 77.251 κλινικά δείγματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ