ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Ο ιός θα βρίσκεται για αρκετό καιρό ανάμεσά μας

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Ο ιός θα βρίσκεται για αρκετό καιρό ανάμεσά μας
INTIME NEWS

«Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς για πόσον καιρό μπορεί να παραμείνει ο κορωνοϊός στη ζωή μας». Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας τοποθετήθηκε συγκεκριμένα στα όσα αναφέρθηκαν από αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ότι «ο Covid 19 ενδέχεται να μη φύγει πότε από τη ζωή μας».

«Όταν ένας ιός, ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα και δεν υπάρχει γενικά ανοσία στην πληθυσμό ούτε αποτελεσματικό, προς το παρόν, εμβόλιο, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις για πόσον καιρό θα κυκλοφορεί ο ιός. Ακόμα μαθαίνουμε για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του, πέραν της τυπικής πνευμονίας (καρδιακές και νεφρολογικές επιπλοκές, θρομβώσεις, νευρολογικές εκδηλώσεις, πολύ σπάνιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που εμφανίζονται, ευτυχώς, εξαιρετικά σπάνια κι όταν υπάρχει εκτός ελέγχου κυκλοφορία, ακόμη και σε παιδιά», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

Και πρόσθεσε: «Άρα υπάρχει ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο να τον περιορίσουμε και να τον αντιμετωπίσουμε. Το ότι η Ελλάδα περιόρισε την κυκλοφορία του ιού, το γεγονός πως όλοι μαζί δεν τον αφήσαμε να κάνει ανεξέλεγκτη τη διαδρομή του, δεν σημαίνει πως τον εξαφανίσαμε. Ο ιός θα εξακολουθήσει να κυκλοφορεί, ίσως ακόμη και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου, όπως, για παράδειγμα, κάνουν οι ιοί της γρίπης».

Ο καθηγητής Τσιόδρας, στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε ενδεικτικά στο παράδειγμα της ιλαράς, επισημαίνοντας πως γι’ αυτή την ασθένεια «έχουμε επιτυχημένα εμβόλια, όμως δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα εντελώς και λόγω της δυσπιστίας αλλά και των fake news για τα εμβόλια».



Δύσκολος ο μαζικός εμβολιασμός

«Όπως είπαν αξιωματούχοι του ΠΟΥ, η διαδικασία για μαζικό εμβολιασμό των πληθυσμών της Γης έναντι του κορωνοϊού μοιάζει σαν αποστολή για το Φεγγάρι. Έχει εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία και σημαντικές λεπτομέρειες, ακόμη και για την παραγωγή και κατανομή των δόσεων, όταν έχουμε ένα εμβόλιο», συνέχισε ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ.

«Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνει αυτός ο ιός άλλος ένας ενδημικός ιός. Τι σημαίνει ενδημικός; Με απλά λόγια, σημαίνει πως θα κυκλοφορεί για αρκετό καιρό ανάμεσά μας, χωρίς να χρειάζεται να εισαχθεί από κάποια άλλη χώρα ή περιοχή, χωρίς ποτέ να φτάνει στο μηδέν όλη αυτή την περίοδο. Αυτό συμβαίνει και με άλλους αναπνευστικούς ιούς, όπως αυτοί του κοινού κρυολογήματος. Αυτοί κάθε χρόνο προκαλούν κρούσματα ίωσης αλλά και σοβαρής πνευμονίας», είπε.

Τα τρία φαινόμενα που οδήγησαν στις αναφορές του ΠΟΥ περί ενδημίας του Covid 19

Συμπερασματικά, ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτίμησε πως οι αναφορές του ΠΟΥ περί ενδεχόμενης ενδημικότητας του κορωνοϊού βασίστηκαν σε «τρία σημαντικά φαινόμενα»:

  • «Την εμφάνιση ψευδών ειδήσεων πως «τελειώσαμε, αυτό ήταν όλο» κι άλλα που θεωρώ πως αδικούν την επιστημονική λογική
  • Συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν με τη στρατηγική που συστήνει όλος ο επιστημονικός κόσμος, αλλά δεν αναδεικνύονται (μαζικές συναθροίσεις και πλήρης αγνόηση των μέτρων υγιεινής)
  • Την εμφάνιση νέων επιδημικών εξάρσεων της νόσου σε πολλές διαφορετικές χώρες (Κίνα, Ιταλία, Λίβανος, Πακιστάν, Ινδία, Σουηδία), την ώρα που όλοι προσπαθούν να επανέλθουν σε μια μερική κανονικότητα και να αποφύγουν ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού».

Η αναφορά Τσιόδρα στη Σουηδία

Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, η αναφορά του κ. Τσιόδρα στη Σουηδία.

«Η Σουηδία ως χώρα με 10 εκατ. πληθυσμό έχει μια πιο ήπια προσέγγιση ως προς την αντιμετώπιση του Covid 19, αλλά και 3.529 νεκρούς. Θα αντέχαμε να είχαμε 147 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα, όπως οι φίλοι Σουηδοί εχθές;», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Κορωνοϊός: 10 νέα κρούσματα στη χώρα μας - Στους 156 οι νεκροί

Κατά τα λοιπά, στα 2.770 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρας μας καθώς καταγράφηκαν 10 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Την ίδια ώρα, οι νεκροί ανήλθαν στους 156 καθώς ακόμη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από Covid 19.

Από τα συνολικά κρούσματα, τα 1.309 (51%) είναι σχετιζόμενα με γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 24 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι και 90 είναι εκτός ΜΕΘ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ