ΕΛΛΑΔΑ

Το ασφαλιστικό στο επίκεντρο ημερίδας στις 18 Φεβρουαρίου

Το ασφαλιστικό στο επίκεντρο ημερίδας στις 18 Φεβρουαρίου

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και ο δημόσιος διάλογος για αυτήν θα βρεθεί στο επίκεντρο ημερίδας από το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, στις 09:00 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. 

Ο τίτλος της ημερίδας είναι: «Μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα και επάρκεια παροχών στην κοινωνική ασφάλιση;». Στόχος της είναι η αναζήτηση λύσεων με συναινετικές και ρεαλιστικές προτάσεις στο φλέγον ζήτημα του ασφαλιστικού.

Για την ημερίδα και το ασφαλιστικό μίλησε στο CNN Greece ο κ. Κωνσταντίνος Κρεμαλής, δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών μέλος της διοργανωτικής επιτροπής και συντονιστής της εκδήλωσης, εστιάζοντας στη σημασία ενός δημοσίου διαλόγου, την έννοια της πολυφωνίας και πιθανές λύσεις που μπορεί να δοθούν.
Όπως τονίζει, «σε καμία περίπτωση το πρόβλημα δεν μπορεί να κατανοηθεί σε όλες του τις διαστάσεις. Διερευνάται επίσης αν σε περίπτωση περικοπών το σύστημα θα γίνει βιώσιμο. Βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις και κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχτεί αυτό το θέμα. Οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα σε έναν δημόσιο διάλογο πρέπει να έχει την αναγκαία τεκμηρίωση και ενημέρωση. Πρέπει να ξέρει δηλαδή, να έχει στοιχεία, να έχει αριθμούς, να έχει δεδομένα, στατιστικά και τότε ένας δημόσιος διάλογος είναι χρήσιμος και μπορεί να προσφέρει, όταν γίνονται τέτοιες τεκμηριωμένες προτάσεις. Όταν ένας διάλογος εξαντλείται σε δυο μονολόγους καθένας να λέει τις απόψεις του και αυτό συμβαίνει, βλέπουμε ότι δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα».

Σε ερώτηση πως κρίνει ο κ. Κρεμαλής τις θεωρίες που θέλουν το Ασφαλιστικό σύστημα να καταρρέει σε λίγα χρόνια μας αναφέρει: «Δεν καταλαβαίνω, αν αυτό που λέμε το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα, εννοούμε το σύστημα των διαφοροποιήσεων και προνομίων, γιατί αυτό θα καταρρεύσει. Αν όμως εννοούμε το σύστημα εκείνο που θα χρηματοδοτείται από την Εφορία, από φορολογικές και άλλες ενοποιημένες διαδικασίες, τότε αυτό δεν πρόκειται να καταρρεύσει. Σε καμία χώρα δεν έχουμε κατάργηση, ίσως σε μερικές χώρες έχουμε υπερβολικό περιορισμό της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά κατάρρευση με την έννοια της πτώχευσης ενός συστήματος δεν μπορεί να έχουμε, σε όση έκταση η μελλοντική κυβέρνηση θα έχει πόρους από τη φορολογία. Αν πούμε ότι δεν θα υπάρχουν ούτε από τη φορολογία έσοδα για την κοινωνική ασφάλιση τότε θα έχει έρθει η συντέλεια του κόσμου. Δεν θα είναι μόνο η κοινωνική ασφάλιση που θα υποφέρει, θα υποφέρουν τα νοσοκομεία, οι δρόμοι και η Εθνική Άμυνα».

Χαρακτηριστική είναι θέση του κ. Κρεμαλή για την κατανομή των βαρών του ασφαλιστικού: «Τα δημόσια βάρη πρέπει να κατανέμονται ισομερώς και εδώ έχουμε να κάνουμε με μια διόρθωση συστήματος αφού και η μεταρρύθμιση, ως διόρθωση, εμφανίζεται. Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου ή προβληματισμός για τον σωστό επιμερισμό των θυσιών ώστε με μια καλύτερη κατανομή βαρών και με μια ασφαλέστερη μελλοντική χρηματοδότηση, το σύστημα να θωρακιστεί γιατί δεν μπορεί να καταργηθεί, δεν επιτρέπεται να καταργηθεί».
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει ως ομιλητής ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιος Κατρούγκαλος, διακεκριμένοι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και εκπρόσωποι φορέων εργοδοτών και εργαζομένων.

Δείτε εδώ περισσότερα για την Ημερίδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ