ΕΛΛΑΔΑ

Μπαράζ Τουρκικών παραβιάσεων χθες στα Δωδεκάνησα

Μπαράζ Τουρκικών παραβιάσεων χθες στα Δωδεκάνησα

Για έξι ώρες δέσμευσε χθες η Άγκυρα τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελλόριζου και Ρόδου μετά από έκδοση σχετικής NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις.

Επιπλέον, η Άγκυρα ζήτησε και πήρε την εξαίρεση των Δωδεκανήσων από τις περιπολίες του ΝΑΤΟ, με το επιχείρημα της «αποστρατιωτικοποιημένης» ζώνης.

Ωστόσο, χθες μόνο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής» έγιναν 13 παραβιάσεις από 21 τουρκικά πολεμικά και ελικόπτερα, στο βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, αλλά πραγματοποιήθηκε και η NAVTEX του σταθμού της Αττάλειας με την οποία δεσμεύθηκε για έξι ώρες σχεδόν ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου. Η Άγκυρα θεωρεί ότι το Καστελλόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα και ότι η τουρκική παρεμβάλλεται μεταξύ του νησιού και της Ρόδου.

Παράλληλα χθες, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επιβεβαίωσε το περιστατικό με το Εμπραέρ που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν και το οποίο άλλαξε σχέδιο πτήσης μετά από την άρνηση της τουρκικής πλευράς να ανεφοδιαστεί τη Ρόδο.

Μετά την άρνηση της Τουρκίας, ακολούθησε επαναχάραξη της διαδρομής από το ΓΕΑ ενώ το πρωθυπουργικό Εμπραέρ έκανε έναν κύκλο για να ανεφοδιαστεί στην Αίγυπτο και να κατευθυνθεί στη συνέχεια, μέσω Σαουδικής Αραβίας, στο Ιράν.

Τρεις παραβιάσεις και δέκα παραβάσεις από τουρκικά μαχητικά στο ελληνικό FIR

Παραβιάσεις στο Αιγαίο: Τι λένε οι πιλότοι που αναχαιτίζουν τα τουρκικά F-16

ΔΗΜΟΦΙΛΗ