ΕΛΛΑΔΑ

ΟΑΕΔ: Πότε λήγει η προθεσμία για τα 400 ευρώ των μακροχρόνια ανέργων

ΟΑΕΔ: Πότε λήγει η προθεσμία για τα 400 ευρώ των μακροχρόνια ανέργων
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Έως και την Κυριακή 24 Μαΐου θα μπορούν να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους οι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε μακροχρόνια ανέργους, μετά την τελευταία παράταση που έδωσε η διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε 19.500 δικαιούχους που δεν έχουν καταχωρίσει ακόμα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον ΟΑΕΔ να μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να τους καταβληθούν τα 400 ευρώ.

Μέχρι την Κυριακή 24 Μαΐου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για τους δικαιούχους μακροχρόνια ανέργους για να δηλώσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό ώστε να τους καταβληθεί η έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ, δήλωσε και ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, σε συνέντευξή του στο CNN Greece, επισημαίνοντας πως ο αριθμός των συγκεκριμένων ανέργων φτάνει τους 19.500.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, από την Πέμπτη 23 Απριλίου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 10 Μαΐου, που έληγε η προηγούμενη παράταση της προθεσμίας υποβολής ΙΒΑΝ, 148.500 (88%) από τους συνολικά 168.000 δικαιούχους είχαν καταχωρισμένο IBAN στον ΟΑΕΔ.

Οι 19.500 (12%) δικαιούχοι που δεν έχουν IBAN καταχωρισμένο στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να ενημερώσουν τα στοιχεία τους, μέχρι και τις 24 Μαΐου. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν.

Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από 1 Απριλίου 2019 έως και 16 Απριλίου 2020 (12-24,5 μήνες ανεργίας), παρέμειναν άνεργοι έως και τις 16 Απριλίου 2020 και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Η αυτόματη καταβολή των 400 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων γίνεται, μετά την καταχώριση IBAN. Οι λογαριασμοί των δικαιούχων πιστώνονται εντός τριών εργάσιμων ημερών.

Μόνο οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα καταχώρισης ΙΒΑΝ, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet ή με τους κωδικούς πρόσβασης ΟΑΕΔ ΕΔΩ.

Προγράμματα ΟΑΕΔ

Αναφορικά με τα επιδόματα ανεργίας ο κ. Πρωτοψάλτης είπε στο CNN Greece επεσήμανε πως έχει δοθεί δίμηνη παράταση και πως οι πληρωμές γίνονται κανονικά. Οι παρατάσεις αφορούν περί τους 220.000 ανέργους και επεσήμανε ότι αιτήσεις για τα 400 ευρώ στους ανέργους θα γίνονται μέχρι τις 21 Μαΐου.

Στο ερώτημα αν θα υπάρξει περαιτέρω παράταση στα επιδόματα ανεργίας, ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ επεσήμανε πως ο Οργανισμός σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και υπάρχει μια ευρεία εργαλειοθήκη που μπορεί να στηρίξει την αγορά εργασίας.

«Κοιτάμε πως πάνε τα πράγματα και μελετάμε διάφορους τρόπους στήριξης του εργατικού δυναμικού παρατάσεις και ανάμεσα στα εργαλεία είναι και οι παρατάσεις και υπάρχει η σκέψη να υπάρξει η παραταθούν τα επιδόματα και το Μάιο, αλλά η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα», τόνισε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ έκανε αναφορά και στα νέα προγράμματα ανεργίας και κοινωφελούς εργασίας που βρίσκονται σε εξέλιξη, επισημαίνοντας πως ο Οργανισμός διαρκώς σχεδιάζει νέες δράσεις για τους ανέργους που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Έτσι, ο ΟΑΕΔ το επόμενο διάστημα θα επιδοτήσει 45.000 θέσεις εργασίας μέσω δυο προγραμμάτων. Το πρώτο αφορά το κοινωφελές πρόγραμμα των 36.500 θέσεων εργασίας που είναι σε δήμους και το οποίο σχεδιάζεται και θα δώσει 8μηνες θέσεις πλήρους εργασίας σε ανέργους με μοριοδότηση, ώστε να είναι ωφελημένοι οι μακροχρόνια άνεργοι. Το δεύτερο πρόγραμμα καλύπτει 8.500 θέσεις εργασίας πάλι για μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55 με 67 ετών, με χρονική διάρκεια 12 + 12 μήνες και το οποίο θα στηρίξει θέσεις εργασίας σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, σε δήμους και περιφέρειες. Σύμφωνα με τον κ. Πρωταψάλτη, υπάρχουν εν εξελίξει προγράμματα που αφορούν 30.000 θέσεις εργασίας και άλλες 20.000 που αφορούν προγράμματα που δεν «έτρεξαν και επανασχεδιάζονται ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά και αποτελεσματικά.

Για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ο κ. Πρωτοψάλτης αποκάλυψε πως ο Οργανισμός σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας θα επιμηκυνθεί για τρεις μήνες, τουλάχιστον μέχρι τέλος Οκτωβρίου το φετινό πρόγραμμα. Έτσι από τις 140.000 επιταγές που είχε εκδώσει ο ΟΑΕΔ, είχαν χρησιμοποιηθεί μόνο 27.000 πριν από την πανδημία και για τις 113.000 που υπολείπονται, θα δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν μέχρι τον Οκτώβριο. Παράλληλα, για το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το οποίο ξεκινάει 1η Αυγούστου, ο ΟΑΕΔ μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία μελετά την ενίσχυση του προϋπολογισμού, ώστε να μπορούν να γίνουν αλλαγές, όπως μεγαλύτερες επιδοτήσεις, περισσότερες διανυκτερεύσεις, ενώ μελετάται και η κάλυψη των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ