ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: «Σάρωσαν» τη Βόρεια Ελλάδα τα έντονα φαινόμενα - Πότε υποχωρούν

Κακοκαιρία: «Σάρωσαν» τη Βόρεια Ελλάδα τα έντονα φαινόμενα - Πότε υποχωρούν
ΙΝΤΙΜΕ/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Σάρωσε» η κακοκαιρία το βράδυ της Πέμπτης τη χώρα μας, προκαλώντας προβλήματα και διακοπές ρεύματος κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τα έντονα φαινόμενα χτύπησαν κυρίως τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς, Σέρρες και Ξάνθη οι δρόμοι μετατράπηκαν σε... ποτάμια, ενώ ένα άτομο κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από χείμαρρο, στον Λαγκαδά.

Από τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής, η κακοκαιρία θα αρχίσει να υποχωρεί, ωστόσο οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και ο άστατος καιρός -με την εκδήλωση κάποιων πιο ισχυρών τοπικών φαινομένων- θα συνεχιστεί τόσο κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας όσο και για τα επόμενα 24ωρα.

Οδηγός κινδύνευσε από χείμαρρο

Επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση ενός ατόμου, το οποίο παρασύρθηκε από χείμαρρο κατά τη διάρκεια της νύχτας στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στήθηκε από την πυροσβεστική.

Το άτομο επέβαινε στο αυτοκίνητό του, όταν έχασε τον έλεγχο από τα ορμητικά νερά και παρασύρθηκε σε μεγάλη απόσταση.

Κατάφερε, ωστόσο, να ειδοποιήσει την πυροσβεστική, δυνάμεις της οποίας έσπευσαν αμέσως στο σημείο και ολοκλήρωσαν το έργο τους με απόλυτη επιτυχία.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν 10 πυροσβέστες με τρία οχήματα.

Πλημμύρες και διακοπές ρεύματος στη Θεσσαλονίκη

Και διακοπή ρεύματος προκάλεσε η έντονη κακοκαιρία στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε τουλάχιστον 50 κλήσεις για άντληση υδάτων, κυρίως από το Πλαγιάρι, το Τρίλοφο, το Ρύσιο και την Επανομή.

Ακόμη, από τους κεραυνούς προέκυψαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, καθώς Δήμοι έμειναν χωρίς ρεύμα.

Ποτάμια οι δρόμοι στη Χαλκιδική

Στη Χαλκιδική περιοχές επλήγησαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Στη Νέα Μουδανιά πλημμύρισαν δρόμοι σε ορισμένα σημεία, με την κυκλοφορία να είναι σχεδόν αδύνατη. Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, η περιοχή του Κλειστού Γυμναστηρίου έγινε «λίμνη», σπίτια και αυλές πλημμύρισαν, ενώ οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι ο Δήμος δεν καθάρισε έγκαιρα τα φρεάτια.

Σε περιοχές της Κασσάνδρας οι δρόμοι σε πολλά σημεία πλημμύρισαν. Επίσης, στην παραλία της Φούρκας ο δρόμος μπροστά στο ξενοδοχείο Ολύμπιον είναι απροσπέλαστος από τα νερά της βροχής.

Χαλάζι στη Λάρισα

Σφοδρή κακοκαιρία με ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκε και στον νομό Λάρισαςνωρίς το απόγευμα της Πέμπτης.

Μάλιστα σε αρκετές περιοχές, όπως το Κιλελέρ, η έντονη βροχόπτωση συνοδεύτηκε και από χαλαζόπτωση.

Χιλιάδες κεραυνοί και αστραπές στον Θερμαϊκό

Σημαντικές και τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν έως αργά το απόγευμα της Πέμπτης στα ηπειρωτικά και στα βόρεια κυρίως τμήματα του Αιγαίου. Μάλιστα, αυξημένη ήταν η ηλεκτρική δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως φαίνεται στο χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr που ακολουθεί, το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ» κατέγραψε έως τις 19:40 περισσότερους από 6.700 κεραυνούς, με τη μεγαλύτερη πυκνότητα να εντοπίζεται στο Θερμαϊκό.

ZEUS May21

Πότε υποχωρούν τα έντονα φαινόμενα

Από σήμερα, η κακοκαιρία υποχωρεί, κυρίως από τις μεσημεριανές ώρες, καθώς το πρωί αναμένονται καταιγιδές στα κεντρικά και βόρεια.

Τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Σταδιακή βελτίωση του καιρού θα υπάρξει από το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο 6 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και στα κεντρικά και τα βόρεια θα κυμανθεί σε χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Βελτίωση του καιρού το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Βελτίωση του καιρού από το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 με γρήγορη εξασθένηση. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική και την κεντρική Μακεδονία, θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Σταδιακή βελτίωση του καιρού από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τις πρώτες πρωινές ώρες, τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Στο Ιόνιο λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές κυρίως στην Πελοπόννησο.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο από το μεσημέρι 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα βόρεια στην αρχή της ημέρας, σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια, θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Σταδιακή βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα ανατολικά 7 και το πρωί στις Σποράδες και την Εύβοια τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία από το μεσημέρι στα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές. Βαθμιαία το απόγευμα στις Κυκλάδες ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6, σταδιακά όμως θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού από το απόγευμα.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ. Στα υπόλοιπα δυτικοί 4 με 6 στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορειοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ