ΕΛΛΑΔΑ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγαματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας με αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και την κατάργηση της τροπολογίας για τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων από τη σχολική τάξη. 

Πρόκειται για το τρίτο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών, οι οποίοι ζητούν να αποσυρθεί το «αντιεκπαιδευτικό» -όπως το χαρακτηρίζουν- πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.

Υπό δυνατή βροχή, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές κατέβηκαν ξανά στους δρόμους, ζητώντας να αποσυρθεί άμεσα το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, ενώ διεκδικούν να μην εφαρμοστεί η τροπολογία που προβλέπει κάμερες για την ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων στις σχολικές αίθουσες, γιατί «παραβιάζει προσωπικά δεδομένα μαθητών, εργασιακά δικαιώματα καθηγητών και συνταγματικές ελευθερίες».

Ζητούν επίσης να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία, να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Την κινητοποίηση στήριξαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, καθώς και άλλοι φορείς και σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και συνδικαλιστικές ενώσεις, ενώ αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.

Η ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου, τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών

  • κατέθεσε με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς διάλογο και εν μέσω πανδημίας πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία
  • αποφάσισε το άνοιγμα όλων των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών
  • ψήφισε αιφνιδιαστικά εκπρόθεσμη τροπολογία για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, θέτοντας σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και τις αρχές που διέπουν την ίδια την παιδαγωγική διαδικασία.

Απαιτούμε να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Δημόσιας εκπαίδευσης από τον Κρατικό προϋπολογισμό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ