ΕΛΛΑΔΑ

«Βίζες εξπρές» σε πολίτες τρίτων χωρών για σπουδές στην Ελλάδα

«Βίζες εξπρές» σε πολίτες τρίτων χωρών για σπουδές στην Ελλάδα
PIXABAY

Να καταστήσει πραγματικά ελκυστικό το ελληνικό εκπαιδευτικό προϊόν, αίροντας προβλήματα γραφειοκρατίας που καθιστούν δυσχερείς και αποτρεπτικές τις διαδικασίες για όσους πολίτες τρίτων χωρών επιθυμούν να παρακολουθήσουν προγράμματα σπουδών στα ελληνικά Πανεπιστήμια, επιθυμεί το υπουργείο Παιδείας. 

Για το λόγο αυτό στο νομοσχέδιο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, συμπεριλήφθηκε διάταξη που προβλέπει την ταχεία διαδικασία χορήγησης αδειών διαμονής για λόγους σπουδών.

Με την προτεινόμενη διάταξη αντικαθίσταται το άρθρο 37 του ν. 4251/2014 και ρυθμίζεται εκ νέου η διαδικασία ταχείας χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι γίνονται δεκτοί σε προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ της ημεδαπής και εισέρχονται στη χώρα μας έχοντας εθνική θεώρηση εισόδου για λόγους σπουδών.

Ειδικότερα, προβλέπεται πως τα ΑΕΙ μπορούν να συνάπτουν τριμερείς συμβάσεις με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας εδρεύει το ΑΕΙ για τη θέσπιση διαδικασίας ταχείας χορήγησης αδειών διαμονής προς τους πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι εγγράφονται σε προγράμματα πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών του ΑΕΙ.

Ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σύναψη των εν λόγω συμβάσεων ορίζονται η υποχρεωτική διάρκεια σπουδών είναι κατ' ελάχιστον τριετής για προγράμματα πρώτου κύκλου, ετήσια για προγράμματα δεύτερου κύκλου και τριετής για προγράμματα τρίτου κύκλου, καθώς και να πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών διανομής του ν. 4251/2014.

Με την ίδια διάταξη ορίζεται το περιεχόμενο των συμβάσεων ταχείας διαδικασίας χορήγησης αδειών διαμονής για λόγους σπουδών. Ειδικότερα κάθε σύμβαση θα περιλαμβάνει: α) τον αριθμό των προγραμμάτων σπουδών, τα οποία προσφέρονται από το οικείο ΑΕΙ και στα οποία δύναται να εισαχθούν πολίτες τρίτων χωρών, β) τον τίτλο και την απόφαση ίδρυσης κάθε προγράμματος σπουδών, γ) τον ανώτατο αριθμό εισακτέων ανά πρόγραμμα σπουδών και ακαδημαϊκό έτος δ) την οργανική μονάδα του ΑΕΙ, η οποία έχει ως αρμοδιότητα την προετοιμασία πλήρους φακέλου για τη χορήγηση άδειας διαμονής στους πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι έχουν γίνει δεκτοί σε προγράμματα σπουδών των ΑΕΙ και ε) τους ειδικούς λόγους που συντρέχουν για τη σύναψη της σύμβασης, τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, τη δυνατότητα ανανέωσης της, καθώς επίσης και τις υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών.

Η εν λόγω άδεια διαμονής χορηγείται με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εντός προθεσμίας 40 ημερών από την ημερομηνία υποβολής του πλήρους φακέλου και τη λήψη βιομετρικών από τον πολίτη τρίτης χώρας.

Η άδεια διαμονής θα έχει διάρκεια ίση με τα έτη του προγράμματος σπουδών, στο οποίο έχει γίνει δεκτός ο πολίτης τρίτης χώρας, προκειμένου να αποφεύγεται η επιβάρυνση των αρμοδίων φορέων με την κατ' έτος ανανέωση της άδειας διαμονής αυτού. Αντίστοιχα, η άδεια διαμονής θα δύναται να παραταθεί έως την αποφοίτηση του πολίτη τρίτης χώρας από το αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών.

Τέλος, το ΑΕΙ κατά τη διάρκεια της φοίτησης του πολίτη τρίτης χώρας οφείλει να αποστέλλει προς την αρμόδια υπηρεσία αλλοδαπών όλα τα δικαιολογητικά (βεβαίωση συμμετοχής στις εξετάσεις, πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας σπουδών κ.λπ.), προκειμένου να αποδεικνύεται ότι ο φοιτητής συνεχίζει τις σπουδές του και η άδεια διαμονής να διατηρείται σε ισχύ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ