ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλήνιες εξετάσεις: Οι αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Πανελλήνιες εξετάσεις: Οι αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο
INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σαρωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή

Με το νομοσχέδιο έρχονται νέα δεδομένα και για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, μεταξύ άλλων.

Παιδεία: Επιστρέφουν διαγωγή, Λατινικά - Σαρωτικές αλλαγές σε Πανελλαδικές και Προαγωγικές

Ειδικότερα, για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι Ομάδες Προσανατολισμού από τέσσερις που είναι σήμερα θα γίνουν τρεις:

  1. Ανθρωπιστικών Σπουδών,
  2. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας και
  3. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Από την ερχόμενη χρονιά, επίσης, θα ισχύουν συντελεστές βαρύτητας σε δύο μαθήματα ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Επίσης, καταργείται η Κοινωνιολογία ως μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και θα αντικατασταθεί από τα Λατινικά.

Αυτό θα ισχύσει από τη χρονιά 2021-22, δηλαδή για όσους μαθητές μπουν τον Σεπτέμβριο 2020 στη Β' λυκείου.

Μετεγγραφές

Σχετικά με τις μετεγγραφές, προτείνεται η καθιέρωση βάσης μετεγγραφής (βάση εισαγωγής μείον 2.750 μόρια) και ο εξορθολογισμός των υφιστάμενων οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπως για παράδειγμα η εξέταση του μέσου όρου των εισοδημάτων των 3 τελευταίων ετών και όχι μόνο ενός. Επιπλέον θα υπάρξει και β’ κύκλος μετεγγραφών, με περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ