ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τεστ drive για τον τουρισμό τα εισαγόμενα κρούσματα

Κορωνοϊός: Τεστ drive για τον τουρισμό τα εισαγόμενα κρούσματα
AP Photo/Yorgos Karahalis

Σε επεξεργασία από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων βρίσκεται σχέδιο για τον έλεγχο των τουριστών που θα φτάνουν στην Ελλάδα μετά και τις 15 Ιουνίου.

Αφορμή στάθηκε η πτήση από τη Ντόχα -όπου 12 επιβάτες διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό- που έφτασε στην Αθήνα τη Δευτέρα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις ελληνικές Αρχές.

Ειδικότερα, σε πτήση της Qatar Airlines, από τη Ντόχα προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», βρέθηκαν 12 θετικά δείγματα κατόπιν της διενέργειας του προβλεπόμενου ελέγχου για τη νόσο Covid-19 που πραγματοποιήθηκε στους 91 επιβαίνοντες από τα υγειονομικά κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Εννέα από τους θετικούς ταξιδιώτες είναι υπήκοοι Πακιστάν, προερχόμενοι από την πόλη Γκουχράτ, με άδεια διαμονής στη χώρα μας, δύο Έλληνες υπήκοοι προερχόμενοι από την Αυστραλία και ακόμη ένα άτομο ιαπωνικής υπηκοότητας, μέλος ελληνοϊαπωνικής οικογένειας.

Σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα αεροπορικώς, όλοι οι επιβάτες είχαν μεταφερθεί μετά τον έλεγχο και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου και θα παραμείνουν οι μεν θετικοί για δύο εβδομάδες και οι υπόλοιποι, των οποίων το τεστ βγήκε αρνητικό, για επτά ημέρες ως στενές high και low risk επαφές, σύμφωνα και με τις οδηγίες του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Σημειώνεται μάλιστα πως στους αρνητικούς το τεστ θα επαναληφθεί μετά την παρέλευση του 7ημέρου.

Η πτήση προβλημάτισε, καθώς τα εισαγόμενα κρούσματα είναι κάτι που αναμένουν οι λοιμωξιολόγοι και ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας και αποτελούν πλέον το μεγάλο «στοίχημα».

Στόχος είναι να υπάρξει μία διαχειρίσιμη διασπορά του ιού, ένας έγκαιρος εντοπισμός και απομόνωση περιστατικών με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, στο άνοιγμα του τουρισμού και στους κινδύνους που αυτό ελλοχεύει αναφέρθηκε και ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο καθηγητής τόνισε πως «είναι σαφές ότι θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες».

Από την άλλη, όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν υπάρχει κανείς που να λέει ότι τα σύνορα δεν πρέπει να ανοίξουν. Ο ίδιος επεσήμανε, ωστόσο, ότι ναι μεν υπάρχει ο κίνδυνος, αλλά «πρέπει να στήσουμε ένα σύστημα ώστε να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο».

Γι’ αυτό, όπως ανέφερε, έχουμε διάφορα όπλα, όπως το τεστ στα σύνορα στους εισερχόμενους τουρίστες, που μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, καθώς και το σύστημα επιτήρησης και γρήγορης διάγνωσης τυχόν κρουσμάτων και απομόνωσης.

Υπογράμμισε δε, πως ο ιός του κορωνοϊού μειώνεται διαφορετικά από αυτόν της γρίπης, δίνοντας ως παράδειγμα την Αίγυπτο που έχει πολλά κρούσματα, ενώ επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

«Δεν υπάρχει ταύτιση γρίπης με κορωνοϊό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για πιθανό δεύτερο κύμα κορωνοϊού, τόνισε πως «πιστεύω πως κάνοντας όλη αυτή την προσπάθεια με έγκαιρη διάγνωση και τα τεστ στα σύνορα, πιστεύω πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή των πτήσεων από το Κατάρ, μετά την επιβεβαίωση 12 κρουσμάτων σε πτήση από τη Ντόχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ