ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Περισσότεροι έλεγχοι και επιπλέον μέτρα - Χαρδαλιάς: Έχουμε σενάρια και για lockdown

Κορωνοϊός: Περισσότεροι έλεγχοι και επιπλέον μέτρα - Χαρδαλιάς: Έχουμε σενάρια και για lockdown
AP Photo/Petros Giannakouris

Εντατικοποίηση των ελέγχων και λήψη πρόσθετων μέτρων σε τοπικό επίπεδο όπου χρειαστεί, με αφορμή τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, αποφασίστηκε σήμερα σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο την εξέταση των δεδομένων σχετικά με τον κορωνοϊό στη χώρα, όπου εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία και επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ενόψει της σταδιακής επανόδου στη νέα καθημερινότητα. Προς τούτο αποφασίστηκε να υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και λήψη πρόσθετων μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπου κριθεί αναγκαίο.

Συζητήθηκε, επίσης, ο τρόπος οργάνωσης του συστήματος Υγείας ενόψει του καλοκαιριού, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο πρόεδρος του ΕΚΑΠΥ Μάριος Θεμιστοκλέους και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Τα πρωτόκολλα προβλέπουν τι πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση. Εμείς τρέχουμε αλγόριθμους σχεδόν κάθε μέρα. Υπάρχουν τα χειρότερα σενάρια που προβλέπουν και lockdown και τα πάντα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς μετά την τηλεδιάσκεψη από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε, και απευθυνόμενος στα μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι το «άνοιγμα της αγοράς, το οποίο είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, θα πρέπει να συνοδεύεται από κανόνες όπου δεν γίνεται έκπτωση σε κανέναν».

«Η δική σας δουλειά είναι με την παραίνεση, με τις συστάσεις σας, με την ευγένεια που σας διακατέχει και έχετε αποδείξει όλον αυτόν τον καιρό, να συνδράμετε στην προσπάθεια των επιχειρηματιών να ανοίξουν με όρους, οι οποίοι θα διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει το κράτος σε ακραίες περιπτώσεις να εφαρμόζει τον νόμο και να δίνει και το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι είναι πέρα από αυτόν», επισήμανε.

Ακόμη, έκανε έκκληση στους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα, υπογραμμίζοντας πως «όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορωνοϊό κάνει λάθος».

«Το ζήτημα λοιπόν είναι να παραμείνουμε σε επιφυλακή, να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το ζήτημα της εξέλιξης του ιού είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο σε σχέση με τον καθένα μας ξεχωριστά», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και σημείωσε: «Είναι σε ύφεση ο ιός, αλλά δεν σημαίνει ότι έχει φύγει».

Διαβεβαίωσε τους πολίτες πως αν ο καθένας μας τηρεί τα μέτρα, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να αποτραπεί η δημιουργία πολλαπλασιαστών ή φορτίων.

«Εάν με ρωτάτε αν εξαφανιστούν τα κρούσματα, σας λέω, όχι δεν θα εξαφανιστούν τα κρούσματα. Απλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά να λειτουργήσουμε, να μπορέσουμε να φέρουμε λύσεις, να λειτουργήσουμε τα πρωτόκολλα και όλο αυτό να μην δημιουργήσει πρόβλημα στη γενικότερη προσπάθεια που κάνουμε ως Ελλάδα», τόνισε.

Τι λένε κυβερνητικές πηγές στο CNN Greece

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού δεν είναι ανησυχητικός μέχρι στιγμής, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές χθες στο CNN Greece.

Όσον αφορά στο σενάριο για τοπικά lockdown, για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, σημειώνουν πως δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση προς ώρας, ενώ αναμένεται να μπουν σε καραντίνα ορισμένες δομές μεταναστών και προσφύγων.

«Κάποιες δομές θα μπουν σε καραντίνα και βλέπουμε για άλλες περιοχές», σημείωσαν, χαρακτηριστικά.

Ακόμη, σε ερώτηση σχετικά με το γιατί επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, οι ίδιες πηγές απάντησαν:

«Για να μην ξεφύγουμε. Για να μην υπάρχει η αίσθηση ότι ξεμπερδέψαμε».

Μεγάλη αύξηση

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκε στη χώρα μας σε μόλις τέσσερις ημέρες. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 97 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 3.049, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

Από τα 97 κρούσματα, τα 30 αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Τα 690 κρούσματα (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.735 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα, 10 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. Οι τέσσερις (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Συνολικά, 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ακόμη, μετά τον θάνατο μιας 79χρονης γυναίκας σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 183.

Tοπικά lockdown

Οι εξελίξεις και δη τα δεκάδες νέα κρούσματα στην περιοχή της Ξάνθης δημιουργούν ανησυχία και οδηγούν προς το σενάριο των τοπικών lockdown.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είχε διαβεβαιώσει πως η κυβέρνηση έχει τέτοιο σχέδιο. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε πως στόχος είναι εφόσον υπάρξει εστία να εντοπιστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της ώστε ο ιός να μην κυκλοφορήσει στην κοινότητα.

Όπως είπε, σε αυτό το πλαίσιο σταμάτησαν και οι πτήσεις από τη Ντόχα όταν εντοπίστηκαν τα 12 κρούσματα.

«Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά, ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορωνοϊός. Μην χαλαρώνουμε» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακόμη, υπάρχει το ενδεχόμενο να σταματήσουν, εκ νέου, πτήσεις από χώρες του εξωτερικού, οι οποίες έχουν αυξημένα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως η Γερμανία.

Ανησυχία για τις εικόνες στη Μύκονο

Οι εικόνες συνωστισμού στη Μύκονο, έχουν, επίσης, δημιουργήσει έντονη ανησυχία. Να υπενθυμιστεί πως οι Αρχές επέβαλαν πρόστιμο 20.000 ευρώ και «λουκέτο» 60 ημερών σε beach bar του νησιού, όπου δεν τηρήθηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο.

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ήθελε να στηρίξει και να ενισχύσει την αγορά, θέλαμε κι εμείς να αρθούν νωρίτερα τα μέτρα και να ανοίξουν οι επιχειρήσεις, αλλά με κανόνες, που είναι αδιαπραγμάτευτοι», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφερόμενος στο «λουκέτο».

«Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια Υγεία. Όλοι να συνειδητοποιήσουν, και οι επιχειρηματίες, ότι άπαντες ακολουθούμε πρωτόκολλα και κανόνες».

Καθημερινή πλέον η ενημέρωση

Να σημειωθεί πως η γραπτή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, θα είναι πλέον καθημερινή.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: «Από σήμερα, 8/6/2020, ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει καθημερινά στις 18:00, Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2».

Δεν έγινε γνωστό γιατί άλλαξε η ενημέρωση σε καθημερινή από εβδομαδιαία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ