ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα τουρισμού: Αυτές είναι οι χώρες από τις οποίες επιτρέπονται οι πτήσεις

Άνοιγμα τουρισμού: Αυτές είναι οι χώρες από τις οποίες επιτρέπονται οι πτήσεις
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την εναέριες και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης της Ελλάδας.

 

Αρχικά, ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως μεγάλο μέρος της οικονομίας της Ελλάδας στηρίζεται στο άνοιγμα του τουρισμού.

«Η γέφυρα προς την κανονικότητα είναι ήδη στρωμένη σε σχέδιο», ανέφερε αρχικά.

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε πως «ακολουθούμε πλήρως τις οδηγίες της ΕΕ και τις διαμορφώνουμε, επηρεάζοντας τις αποφάσεις».

Στις 15 Ιουνίου αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ανοίγουν μόνο για ταξιδιώτες με συγκεκριμένους σκοπούς. Διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας της EASA.

Για τις θαλάσσιες αφίξεις, εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό, ωστόσο επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής, μόνο με το πλήρωμα.

Όπως υπενθύμισε από 1 Ιουλίου έχουμε αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στα νησιά.

Μέτρα προληπτικού ελέγχου

Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο ολοκληρωμένου σχεδίου και μετά από τεστ ετοιμότητας, στις αφίξεις μεταξύ 15 και 30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσοι εισέρχονται εκτός λίστας EASA, θα υπάρχουν δειγματοληπτικά τεστ και αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής για μία ημέρα. Σε περίπτωση θετικού τεστ, ο ασθενής θα τίθεται σε 14ήμερη καραντίνα.

Από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, θα υπάρξουν τεστ για όλους, ενώ μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος, θα τίθενται σε μία ημέρα αυτοπεριορισμού. Εφόσον το τεστ είναι θετικό, ο ασθενής θα τίθεται σε καραντίνα.

Από την 1η Ιουλίου, για όλες τις χώρες προέλευσης, όλοι οι ταξιδιώτες θα συμπληρώνουν με την άφιξή τους ή πριν επιβιβαστούν συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα διεξάγονται δειγματοληπτικά τεστ, ενώ σε περίπτωση κρούσματος θα επιβάλλεται καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα ξενοδοχεία που θα παίξουν αυτόν τον ρόλο. Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, το σχέδιο δείχνει ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτρέψει στην τουριστική βιομηχανία να ενεργοποιηθεί, αλλά και να υποδεχθεί η Ελλάδα ανθρώπους με ασφαλή τρόπο και στο τέλος της σαιζόν και έχοντας επιτύχει όλοι όσοι θέλουν να έρθουν στη χώρα μας να μπορέσουν να το κάνουν, αλλά και να διασφαλίσουμε τις συνθήκες για να επιστρέψουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ