ΕΛΛΑΔΑ

Παναγούλιας: Δεν επαρκούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, χρειάζεται αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης

Παναγούλιας: Δεν επαρκούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, χρειάζεται αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης
CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

Τις διαπιστώσεις για τα συστήματα υγείας και τη φαρμακευτική πολιτική από την πανδημία του κορωνοϊού, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, παρουσίασε ο αναπλ. Πρόεδρος του ΣΦΕΕ και μέλος Δ.Σ. του ΣΑΦΕΕ, Κωνσταντίνος Παναγούλιας, στην ημερίδα «Οικονομικά της Υγείας μετά την πανδημία» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων, την Πέμπτη.

Απαντώντας στο ερώτημα «πώς βρήκε ο Covid-19 το ελληνικό σύστημα υγείας» ο κ. Παναγούλιας ανέφερε ότι το ΕΣΥ άντεξε παρότι είναι ένα σύστημα υγείας υποχρηματοδοτούμενο, χάρη στις ηρωικές προσπάθειες των εργαζομένων, τους οποίους η Πολιτεία είχε απαξιώσει οικονομικά και σε πολλές περιπτώσεις «τους είχαμε απαξιώσει και ηθικά σαν κοινωνία». Ο δεύτερος παράγοντας ήταν ότι οι ασθενείς που αναζητούσαν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απομακρύνθηκαν από τα νοσοκομεία, όπως και όσοι έπρεπε να κάνουν προγραμματισμένες επεμβάσεις. «Το αποτέλεσμα της κρίσης των προηγούμενων ετών είχε δραματικές επιπτώσεις τόσο για τις εταιρείες του κλάδου όσο και για τους ασθενείς. Η υγεία και το φάρμακο υποχρηματοδοτούνται και παρατηρείται μια ουσιαστική ανισορροπία του συστήματος υγείας, κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας προσδιορισμού των δημόσιων αναγκών, στη βάση των πραγματικών πληθυσμιακών παραμέτρων» τόνισε.

Το φάρμακο, ειδικότερα, υποχρηματοδοτείται στις δημόσιες δαπάνες υγείας. Όμως, τόσο η πανδημία, όσο και η έξοδος από τα μνημόνια έχει δώσει ελευθερία στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, επισήμανε ο κ. Παναγούλιας. Παράλληλα, αναδείχτηκε ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της πρόληψης, στην οποία θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος, με έναν ειδικό προϋπολογισμό για την πρόληψη, ο οποίος θα περιλαμβάνει και τα εμβόλια. Σε διαφορετική περίπτωση και με το clawback να βαίνει αυξανόμενο, το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο.

«Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση επαναπαύεται στο γεγονός πως η φαρμακοβιομηχανία καλύπτει την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης και έχει το θέμα ως δεύτερη ή τρίτη προτεραιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγούλιας και πρόσθεσε ότι ο επαναπροσδιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης είναι απαραίτητος, καθώς οι μεταρρυθμίσεις και τα διαρθρωτικά μέτρα, δεν θα επηρεάσουν σημαντικά το clawback.

Σχετικά με την καινοτομία, ανέδειξε το ζήτημα του rebate εισόδου 25%, η κατάργηση του οποίου είναι σε εκκρεμότητα. «Όλοι οι φορείς, η κυβέρνηση, η Πολιτεία αποδέχονται ότι πρέπει να καταργηθεί, γιατί δεν έχει γίνει τόσο καιρό;» διερωτήθηκε, από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς «νέα φάρμακα δεν έρχονται».

Τέλος, ο κ. Παναγούλιας αναφέρθηκε στις διαπιστώσεις από την πανδημία στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στα προβλήματα ελλείψεων που προέκυψαν λόγω της μετακίνησης μονάδων παραγωγής από το ευρωπαϊκό έδαφος σε τρίτες χώρες. Ελλείψεις φαρμάκων σημειώθηκαν σε κράτη όπως το Βέλγιο και η Γερμανία σε ορισμένες κατηγορίες, που ζήτησαν φάρμακα από την Ελλάδα, καθώς η Ινδία και η Κίνα δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν. Αυτή τη στιγμή δε, βρίσκεται σε εξέλιξη μια «μάχη» μεταξύ των χωρών για τα αντιγριπικά εμβόλια. Χώρες σαν την Ελλάδα είναι σε μειονεκτικότερη θέση σε σχέση με άλλες, ισχυρές όπως η Γερμανία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε τους εξής στόχους σε έναν Οδικό Χάρτη για τη φαρμακοβιομηχανία:

  • Να διασφαλισθεί πρόσβαση των ασθενών και η επαρκής διαθεσιμότητα των φαρμάκων.
  • Να εξασφαλισθούν φάρμακα σε προσιτό κόστος για τους ασθενείς και τα συστήματα υγείας καθώς και η δημοσιονομική βιωσιμότητα του συστήματος.
  • Η καινοτομία να αξιοποιήσει την ψηφιακή τεχνολογία και να μειώσει το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα.
  • Να υποστηριχθεί η επιρροή και η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ σε διεθνές επίπεδο, να μειωθεί η εξάρτηση από παραγωγούς εκτός της ΕΕ και να ενισχυθούν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ