ΕΛΛΑΔΑ

Τουρισμός: Τι ισχύει για τουρίστες και ταξιδιώτες από τη Βρετανία

Τουρισμός: Τι ισχύει για τουρίστες και ταξιδιώτες από τη Βρετανία
(AP Photo/Matt Dunham)

Μικροσύγχυση έχει προκληθεί σε ταξιδιώτες από τη Βρετανία -Έλληνες και μη- που θέλουν να φτάσουν στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, μετά από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη λίστα των πολιτών που μπορούν να ταξιδεύουν από σήμερα στη χώρα μας.

Πριν από μερικές ημέρες, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως απαγορεύονται οι απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία και τη Σουηδία μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Ωστόσο χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως από σήμερα η Ελλάδα υποδέχεται τουρίστες από την «περιοχή Ε.Ε.», που περιλαμβάνει τις χώρες Schengen (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας), τις συνδεδεμένες στο Schengen χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν), καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αξίζει, ωστόσο να διευκρινιστεί ότι οι Βρετανοί τουρίστες αλλά και Έλληνες που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα πριν την 15η Ιουλίου μπορούν να έρθουν μέσω μιας «αερογέφυρας», δηλαδή ταξιδεύοντας μέσω μιας άλλη χώρα της Ε.Ε. (όπως το Βέλγιο ή τη Γερμανία) για τις οποίες έχουν ανοίξει τα ελληνικά σύνορα.

Την ίδια ώρα, Βρετανοί πολίτες μπορούν να περάσουν και οδικώς, εφόσον το επιθυμούν, τα ελληνικά σύνορα.

Η «κόκκινη» λίστα

Όπως ανακοινώθηκε χθες από πλευράς της ΕΕ, τα ευρωπαϊκά σύνορα θα παραμείνουν κλειστά για τους πολίτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία και τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, εκτός λίστας έμειναν και Κατάρ, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Η λίστα με τις ασφαλείς χώρες θα ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες, ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία των τρίτων χωρών αλλά και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την πανδημία.

Όσον αφορά στους Έλληνες ομογενείς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διευκρίνισε πως μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα στη χώρα με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ).

Το «πράσινο φως» έλαβαν ταξιδιώτες από την Αλγερία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Σερβία, την Τυνησία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Ουρουγουάη.

Παράλληλα, η σύσταση αφορά και όσους προέρχονται από την Ανδόρα, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και το Βατικανό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ