ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αρνητικά τα πρώτα 250 τεστ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου

Κορωνοϊός: Αρνητικά τα πρώτα 250 τεστ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου
ΙΝΤΙΜΕ

Αρνητικά βγήκαν τα πρώτα 250 τεστ για τον κορωνοϊό που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε τουρίστες που έφτασαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα συνολικά αποτελέσματα των εξετάσεων θα δοθούν εντός της ημέρας.

Στις πρώτες 24 ώρες από το άνοιγμα των συνόρων έγιναν περισσότεροι από 6.500 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα περιφερειακά αεροδρόμια, που δέχτηκαν το βάρος των διεθνών πτήσεων, αλλά και στον Προμαχώνα δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας στην ΕΡΤ.

Όπως είπε, τα πρώτα τεστ είναι αρνητικά, αλλά καλό είναι να περιμένουμε το σύνολο των αποτελεσμάτων.

Πέτσας: Καμία έκπτωση στην προστασία της δημόσιας υγείας

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως η κυβέρνηση δεν κάνει καμία έκπτωση στην προστασία της δημόσιας υγείας και πως η χώρα θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρώπη.

«Η Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει τις πύλες της στον κόσμο. Μετά από διαβουλεύσεις πολλών ημερών στην ΕΕ διαμορφώθηκε μία λίστα χωρών από τις οποίες θα υποδεχόμαστε επισκέπτες», σημείωσε ο κ. Πέτσας, καλωσορίζοντας ξανά από κοντά τους δημοσιογράφους, καθώς η σημερινή ήταν η πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών -από την αρχή της πανδημίας- που γίνεται με φυσική παρουσία τους.

«Με αυτά τα δεδομένα ελήφθησαν και οι αποφάσεις που αφορούν στις διεθνείς πτήσεις, καθώς και για τα χερσαία και θαλάσσια σημεία εισόδου στη χώρα. Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μόνιμους κατοίκους της ΕΕ. Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα και για όσους ταξιδεύουν για ουσιώδεις μετακινήσεις, δηλαδή για λόγους εργασίας, υγείας και επανένωσης οικογενειών. Οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενών είναι πάντα καλοδεχούμενοι απ' όπου κι αν προέρχονται. Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους της Αλγερίας, της Αυστραλίας, της Γεωργίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά, του Μαρόκου, του Μαυροβουνίου, της Νέας Ζηλανδίας, της Νοτίου Κορέας, της Ρουάντας, της Σερβίας, της Ουρουγουάης, της Ταϋλάνδης, της Τυνησίας», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως:

«H Ελλάδα άνοιξε τις πύλες της στις τουριστικές ροές κάτω από συγκεκριμένους κανόνες και με όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών προορισμών και των επισκεπτών μας. Στο πλαίσιο αυτό όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό της Ελλάδας από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα «passenger locator form» η οποία είναι διαθέσιμη στο app visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr. Μέχρι και την Κυριακή 5 Ιουλίου υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο που παρέχει την αναγκαία ευελιξία. Έτσι οι επισκέπτες μπορούν να συμπληρώνουν το plf ακόμα και στο check in ή ακόμα και μετά την άφιξή τους στη χώρα μας. Για την προστασία της υγείας όλων Έλληνες μηχανικοί και γιατροί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων με βάση το οποίο επισκέπτες θα υπόκεινται σε στοχευμένο δειγματοληπτικό έλεγχο κατά την είσοδό του. Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της ΓΓΠΠ. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο χθες σε 16 αεροδρόμια της χώρας έγιναν 5889 τεστ τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται σήμερα».

«Σημειώνεται πως επειδή ακριβώς τα δειγματοληπτικά τεστ γίνονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, είναι στοχευμένα. Επομένως είναι αναμενόμενο να καταγράφονται θετικά κρούσματα από αυτούς τους ελέγχους.

Σκοπός είναι η έγκαιρη καταγραφή, απομόνωση και ιχνηλάτηση των τυχόν θετικών κρουσμάτων ώστε να περιχαρακώνονται και να αποφεύγεται η διασπορά στην κοινότητα.

Παρακολουθούμε στενά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε συνεργασία με τους ειδικούς την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου έτσι ώστε τα βήματα και το άνοιγμα του τουρισμού μας να επιταχύνονται ή αν επιβάλλεται από τις συνθήκες να επιβραδύνονται. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και της ανθρωπινης ζωής.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων», συμπλήρωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Σύψας: Πείραμα το άνοιγμα συνόρων

Την ανάγκη τήρησης των αποστάσεων με «θρησκευτική ευλάβεια» από τη στιγμή που η Ελλάδα προχώρησε στο «άνοιγμα» του τουρισμού επεσήμανε χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, κάνοντας λόγο για «ένα τεράστιο πείραμα σε καιρό πανδημίας».

«Είναι η στιγμή της μεγάλης υπευθυνότητας του κάθε πολίτη και του κάθε τουρίστα, έτσι ώστε να μην έχουμε διασπορά», είπε ο κ. Σύψας, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα μεταξύ των οποίων και ασυμπτωματικά, εκτιμώντας ότι σε περίπου δύο εβδομάδες θα έχει διαμορφωθεί μια πρώτη εικόνα σε ό,τι αφορά την επίδραση του ανοίγματος των συνόρων στην επιδημία.

«Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ένα σύστημα, το οποίο θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και αφορά τη συμπλήρωση των στοιχείων του ταξιδιώτη πριν καν αυτός φτάσει στην Ελλάδα. Αυτός ο έλεγχος γίνεται στοχευμένα και όχι τυχαία».

«Αν δούμε ότι κάθε μέρα έχουμε περισσότερα κρούσματα από την άλλη, δηλαδή αν δούμε αυξητικές τάσεις, θα υπάρξει επανακαθορισμός και των ταξιδιωτικών οδηγιών αλλά ενδεχομένως θα ληφθούν και άλλα μέτρα» πρόσθεσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και τόνισε:

«Άπαντες έχουν πει ότι τα μέτρα αυτά είναι υπό αναθεώρηση ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με βάση τις χώρες προέλευσης».

«Επίσης, είναι σημαντικό ότι γνωρίζουμε τον αριθμό του τηλεφώνου του για να τον ενημερώσουμε σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Δεν σας κρύβω ότι κρατάμε την αναπνοή μας και πιστεύουμε ότι μέσα στις επόμενες 10 με 14 ημέρες θα δούμε την επίδραση του ανοίγματος των συνόρων στην επιδημία και ελπίζουμε η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη» ανέφερε ο κ. Σύψας.

3.432 τα κρούσματα στη χώρα μας

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 23 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3432, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες.

Τα νέα κρούσματα είναι: 1 από Ροδόπη, 2 από Καστοριά, 1 από Αττική, 8 από ΠΕ Ξάνθης, 4 εισαγόμενα από τον Προμαχώνα, 2 από Αλβανία, 4 από πτήσεις εξωτερικού και 1 από Κάρπαθο.

Όσον αφορά το κρούσμα από την Κάρπαθο, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για Ελληνοαμερικανό ο οποίος διεκομίσθη με ειδική κάψουλα στο Βενιζέλειο νοσοκομείο του Ηρακλείου της Κρήτης.

Από τα συνολικά κρούσματα, τα 777 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1906 (55.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

covid 6

ΔΗΜΟΦΙΛΗ