ΕΛΛΑΔΑ

Σταθακόπουλος στο CNN Greece: Ο Ερντογάν θέλει να γίνει η Ελλάδα μία χώρα φόρου υποτελής

Σταθακόπουλος στο CNN Greece: Ο Ερντογάν θέλει να γίνει η Ελλάδα μία χώρα φόρου υποτελής
Presidential Press Service via AP, Pool

«Ήρθε η ώρα να φτιάξει η Ελλάδα τη δική της ατζέντα και όχι να προσπαθεί να κυνηγάει την ατζέντα της Τουρκίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο οθωμανολός του Παντείου Πανεπιστημίου και νομικός, Δρ. Αντώνης Σταθακόπουλος, στο δελτίο ειδήσεων του CNN Greece.

 

Σχολιάζοντας τις κινήσεις του Τούρκου προέδρου ο κ. Σταθακόπουλος είπε: «ο Ερντογάν θέλει το 2023, ενόψει των 100 ετών της επετείου δημιουργίας της Νέας Τουρκίας να είναι ο κυρίαρχος της Ανατολικής Μεσογείου. Θέλει το 2053, 600 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, να είναι ο κλειδοκράτορας γενικώς σε όλη την ευρύτερη περιοχή και θέλει το 2071, 1000 χρόνια από τη μάχη του Μάντζικερτ, η Τουρκία να είναι στις τρεις χώρες που θα ρυθμίζουν το μέλλον της ανθρωπότητας».

Τα σχέδια του Ερντογάν για την Ελλάδα

Έχοντας αφήσει «πρόγραμμα» και στις επόμενες γενιές για την εξέλιξη της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον κ. Σταθακόπουλο, δεν θέλει να κατακτήσει την Ελλάδα βάζοντας την τουρκική σημαία στην Ακρόπολη ή κάνοντας τους Έλληνες Τούρκους πολίτες. Αυτό που θέλει -και μάλιστα πολύ- είναι την Ελλάδα μία χώρα φόρου υποτελής, μία σύγχρονη Μολδοβλαχία.

«Θα ήθελε τα κέρδη της περιοχής να περνούν πρώτα από την Τουρκία, ώστε να κάνει αυτή τη διαμοίραση» τονίζει ο κ. Σταθακόπουλος.

Κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί το όνειρο του «σουλτάνου» για μία «Μεγάλη Τουρκία» τη στιγμή, όμως, που υπάρχουν διεθνείς συνθήκες; Ο Δρ. Σταθακόπουλος εξηγεί ότι διεθνείς συνθήκες υπήρχαν από την αρχαιότητα κιόλας, παρά ταύτα και καταστρατηγήθηκαν και πόλεμοι έγιναν. «Ως απάντηση στη σύγχρονη εποχή είναι ότι προφανώς δεν θα μας κάνει χώρα υποτελή, όπως τον 18ο αιώνα, αλλά μία μοντέρνα μορφή την οποία αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο. Δηλαδή θέλει τη φινλανδοποίηση της Ελλάδας» υπογραμμίζει και συνεχίζει λέγοντας ότι «η Τουρκία ποντάρει στο γεγονός των κοινών συμμάχων. Στο ΝΑΤΟ ή και τις ευρωπαϊκές χώρες οι σύμμαχοι μας είναι και σύμμαχοι της Τουρκίας».

Ήρθε η ώρα για τη δική μας πολιτική ατζέντα

Ο οθωμανολόγος και νομικός κλείνοντας αναφέρθηκε στον λόγο «Υπέρ Αδυνάτου» του Λυσία, λέγοντας ότι τελικά χρωστάμε και χάρη στους Τούρκους διότι μας αφυπνίζουν, ούτως ώστε να έρθει η ώρα να φτιάξουμε και εμείς τη δική μας ατζέντα και όχι να κυνηγάμε τις δικές τους. Το γεγονός, πάντως, ότι η πολιτική μας σκηνή έχει αρχίσει και αφυπνίζεται και αντιδρά είναι μία θετική εξέλιξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ