ΕΛΛΑΔΑ

Δεν έχει λήξει ακόμα το ζήτημα με τους αγρότες

Δεν έχει λήξει ακόμα το ζήτημα με τους αγρότες
ΑΘΗΝΑ-ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Α. ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ. EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το ζήτημα των αγροτών δεν φαίνεται να έχει λήξει ακόμα, καθώς έπειτα από την πολύωρη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό, αποφάσισαν να επιστρέψουν στα μπλόκα, προκειμένου να συζητήσουν στις συνελεύσεις τους επί των προτάσεων της κυβέρνησης και να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Στα μπλόκα θα παραμείνουν οι αγρότες στις Μικροθήβες μετα το "ναυάγιο" στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, όπως τονισε στο CNN Greece ο κ. Μιλτος Μπασδάνης. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπήρξε κανένα διέξοδο στη συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου καθώς δεν υπάρχει καμία σύγκληση στα αιτήματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Γιαννακό απάντηση στο αίτημα τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναμένουν και οι αγρότες απο το μπλόκο της Νίκαιας με το αίτημά τους να έχει σταλεί το πρωί στον κ. Απόστολου.

“Επιστρέφουμε στα μπλόκα συνεχίζουμε τη συνέλευση και από εκεί αποφασίζουμε. Η εικόνα που έμεινε είναι ότι δεν υπάρχει κανένα διέξοδο, καμία σύγκλιση στα αιτήματα και οδηγήθηκε σε ναυάγιο. Και θετικά να ήταν τα αποτελέσματα, πάλι θα το συζητούσαμε στη συνέλευση. Λογικά θα παραμείνουμε στα μπλόκα, γιατί εδώ μιλάμε για κατακρεούργηση του εισοδήματός μας”, ανέφερε ο κ. Μπασδάνης από το μπλόκο στις Μικροθήβες.

“Είμαστε στα μπλόκα που έχουμε κάνει εδώ. Η απόφαση που πήραμε την Κυριακή στη Νίκαια είναι να προτείνουμε συνάντηση. Στάθηκε το αίτημα το πρωί στον κ. Αποστόλου, να γίνει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αναμένουμε να μας απαντήσει θετικά ή αρνητικά”, ανέφερε ο κ. Γιαννακόπουλος από το μπλόκο της Νίκαιας.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας στην πανελλαδική σύσκεψή τους που έγινε την Κυριακή, αποφάσισαν να απέχουν από τον σημερινό διάλογο, επιμένοντας στο πλαίσιο πέντε αιτημάτων, και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη προκειμένου να τα θέσουν εκ νέου και να λάβουν την απάντησή του.

Δεν βλέπει θετικά την εξέλιξη το μπλόκο Πέλλας

“Αν έδινε λύσεις στο ασφαλιστικό, όπως να δεχόταν να μην συνδεθούν οι εισφορές με το εισόδημα, αλλά και να μην επέμενε στη φορολόγηση των επιδοτήσεων, τότε πιστεύω ότι θα υπήρχε θετική εξέλιξη με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη σημερινή μας συνάντηση”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας, Νίκος Δημητριάδης, που συμμετείχε στο διάλογο και εκπροσωπούσε πέντε μπλόκα του Νομού Πέλλας.

“Του θέσαμε πάνω στο ασφαλιστικό ζήτημα, ακόμα και να πληρώσουμε βάσει των πάγιων εισφορών των σημερινών, και ας καταβάλλουμε περισσότερα με συντελεστή από 15 ως και 20% επιπλέον”, τόνισε ο ίδιος.

“Το μόνο που μας είπε είναι ότι θα κοιτάξει η κυβέρνηση να δώσει ένα μικρό αφορολόγητο ποσό για την προστασία των μικρών αγροτών. Όλα τα άλλα τα άφησε στον αέρα και κατάλαβα ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τα βάρη να μεταφερθούν στα μεγάλα εισοδήματα", σημείωσε.

Αναφορικά με τις δαπάνες, οι αγρότες ζήτησαν να ισχύσουν “άπαντα τα έξοδα, όπως το θέμα με τους αλλοδαπούς εργάτες, που δουλεύουν στην ελληνική γη ως τουρίστες. Όπως μας είπε, εμείς ζητήσαμε αυτοί οι αλλοδαποί εργάτες να χαρακτηριστούν εργάτες γης, όπως επίσης και να θεωρείται πάγιο έξοδο για τους Έλληνες ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, η αγορά γης και ειδικότερα για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες”. Και στα δύο αυτά ζητήματα ο Έλληνας πρωθυπουργός "ήταν θετικός", σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη.

"Ναι μεν άφησε μετέωρο το θέμα με αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά για την ηλεκτρική ενέργεια έθεσε ζήτημα ρύθμισης των προηγούμενων χρεών μας στη ΔΕΗ”, ανέφερε σχετικά με τα ζητήματα του κόστους παραγωγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ