ΕΛΛΑΔΑ

Μηχανογραφικό 2020: Έτσι θα το συμπληρώσετε σωστά

Μηχανογραφικό 2020: Έτσι θα το συμπληρώσετε σωστά
Φωτογραφία Αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών και το «κλείδωμα» του μηχανογραφικού «κλείνει» επί της ουσίας την αυλαία των πανελληνίων εξετάσεων για τους υποψήφιους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που στη συνέχεια απλώς αναμένουν την ανακοίνωση των βάσεων της φετινής χρονιάς.

Ωστόσο η διαδικασία της κατάθεσης των μηχανογραφικών κάθε άλλο παρά απλή είναι. Και αυτό γιατί χωρίς νέες προσθήκες τμημάτων αλλά με εκπλήξεις στις αντιστοιχήσεις τμημάτων που αφορούν, κυρίως, όσους στοχεύουν σε μια μετεγγραφή, οι υποψήφιοι θα πρέπει να λάβουν μια απόφαση καθοριστική για τη ζωή τους.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να «κλειδώσουν» τις επιλογές τους και να προχωρήσουν σε οριστική υποβολή του μηχανογραφικού τους μέχρι την Παρασκευή 17 Ιουλίου.

Πώς γίνεται, όμως, η σωστή συμπλήρωση ενός μηχανογραφικού δελτίου;

Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» δημοσιεύει κάποιες χρηστικές συμβουλές, με βάση τα δεδομένα που ισχύουν φέτος και κυρίως λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που έχουν έρθει στις μετεγγραφές.

Η λίστα των σχολών και των τμημάτων παραμένει η ίδια με πέρσι, η επιλογή, όμως, ανάλογα με το τμήμα και την έδρα του θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και ύστερα από μελέτη από πλευράς των υποψηφίων.

Οδηγίες

– H αξιολόγηση των σχολών και η σειρά προτεραιότητας που θα δώσει ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να γίνουν βάσει των επιθυμιών του και όχι του βαθμού επίδοσης. Παρά τις εκτιμήσεις των βάσεων που αποτελούν «πυξίδα» για τη γενική τάση, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια η πορεία της βάσης εισαγωγής για κάθε τμήμα. Επομένως, η επίδοση ενός μαθητή και ο μέσος όρος του στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν θα πρέπει να παίξουν μεγάλο ρόλο στην επιλογή του για την εισαγωγή του σε ένα τμήμα.

-Η επιλογή ενός τμήματος θα πρέπει να γίνει ύστερα από μελέτη του προγράμματος σπουδών του. Ο τίτλος μπορεί να είναι παραπλανητικός. Το πρόγραμμα σπουδών αφορά στο σύνολο των μαθημάτων και τις κατευθύνσεις, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στα επαγγελματικά δικαιώματα που δίνονται από κάθε τμήμα, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου τμήματα με την ίδια ονομασία δεν έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα.

-Εδώ κι έναν χρόνο, ο ακαδημαϊκός χάρτης έχει αλλάξει και πολλά πανεπιστημιακά τμήματα έχουν προκύψει από τη συγχώνευση ΤΕΙ. Τα περισσότερα εξ αυτών εδράζουν σε περιφερειακά πανεπιστήμια και ακόμα δεν έχουν οριστεί για τα περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα.

-Εφόσον ο υποψήφιος επιθυμεί να διεκδικήσει μετεγγραφή, θα πρέπει να γνωρίζει ότι φέτος έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα. Θεσπίστηκε βάση μετεγγραφής, σύμφωνα με την οποία δικαίωμα μετεγγραφής έχει ένας εισακτέος που η επίδοσή του είναι μέχρι 2.750 μόρια χαμηλότερη της βάσης εισαγωγής του τμήματος της επιθυμίας του. Η μοριοδότηση έχει αλλάξει ενισχύοντας κάποιες κοινωνικές ομάδες και πλέον θα υπάρχει και δεύτερος γύρος μετεγγραφών.

-Οι αντιστοιχήσεις των τμημάτων, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγες μέρες, ήταν μια (δυσάρεστη) έκπληξη για κάποιους. Πολλά τμήματα που είχαν αντιστοιχήσεις πέρσι, πλέον δεν δίνουν αυτήν τη δυνατότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας» του ΟΠΑ. Ενώ υπάρχουν άλλα πέντε τμήματα με την ίδια ονομασία σε Κοζάνη, Πάτρα, Αγιο Νικόλαο, Καβάλα και Τρίπολη, το τμήμα του ΟΠΑ εξαιρείται από την αντιστοίχηση.

Υπενθυμίζεται ότι η βάση εισαγωγής του πέρσι ήταν 17.959 μόρια, ενώ σε ορισμένα από τα υπόλοιπα περιφερειακά τμήματα η βάση εισαγωγής ήταν ακόμα και 5.000 μόρια.

Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει σε εξαιρέσεις δυνατότητας μετεγγραφής από χαμηλόβαθμα τμήματα σε υψηλόβαθμα των κεντρικών Ιδρυμάτων, ώστε να αποφευχθούν αδικίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ