ΕΛΛΑΔΑ

Έντονη ανησυχία στην ΕΛΑΣ για την πορεία στο φράχτη του Έβρου

Έντονη ανησυχία στην ΕΛΑΣ για την πορεία στο φράχτη του Έβρου
Ο φράχτης στον Έβρο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έντονη κινητικότητα, οργανωμένων ομάδων, παρατηρείται στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Αιτία, η πανελλαδική κινητοποίηση η οποία έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο 31 Οκτωβρίου από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, "ενάντια στο φράχτη του Εβρου, και τα σύνορα", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τους διοργανωτές. 

Ηδη σε συσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, αναπτύχθηκε το σχέδιο επιχειρησιακής διαχείρησης για τις Αστυνονικές δυνάμεις, ενώ αποφασίστηκε η ενίσχυση των τοπικών Υπηρεσιών, με μετακινήσεις προσωπικού από όμορους Νομούς, ενόψει των κινητοποιήσεων. Ο τελικός σχεδιασμός, ωστόσο για τα μέτρα τα οποία αναμένεται να ληφθούν, πρόκειται να αποφασιστεί σε νεότερη σύσκεψη.

Όπως τονίζει Ανώτατος Αξιωματικός της ΕΛΑΣ, "εντοπίζεται μια γενικότερη "πίεση" να ανοίξει ο φράχτης του Εβρου. Ωστόσο κάτι τέτοιο δε θα πρέπει να επιτραπεί, καθώς η περιοχή του Εβρου είναι εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή. Το σημείο στο οποία έχει αναπτυχθεί ο φράχτης, είναι στατιωτική περιοχή. Είναι το μοναδικό χερσαίο κομμάτι που εννώνει την Ελλάδα και την Τουρκία. Τίθεται θέμα Εθνικής Ασφάλειας και δεν θα επιτραπεί σε κανέναν από όσους έχουν εκφράσει πρόθεση να διαδηλώσουν να προσεγγίσουν στο σημείο"

Σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές, περίμετρος σε απόσταση χιλιομέτρων αναμένεται να αναπτυχθεί από τις Αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες θα διατεθούν σε μέτρα στην περιοχή του Εβρου. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από υπηρεσιακούς παράγοντες, "η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην Ειδωμένη, με την παραμονή μεταναστευτικών ροών σε "νεκρή ζώνη "ανάμεσα στις δύο χώρες, με μέλη ΜΚΟ και Οργανώσεις να βρίσκονται σε απόσταση μόλις 20μέτρα από τα σύνορα, δεν θα μπορούσε να επιτραπεί στην περιοχή του Εβρου λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει η περιοχή".

Σε αντίστοιχη πρωτοβουλία που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάιο (05/09) για το ..γκρέμισμα του φράχτη, με απόφαση του τοπικού Αστυνομικού Διευθυντή Ορεστιάδας, είχε απαγορευτεί η οποιαδήποτε συγκέντρωση και πορεία σε όλο το Δήμο Ορεστιάδας και στις περιοχές των Καστανεών – Καβύλης – Νέας Βύσσας – Φυλακίου – Θουρίου – Νέου Χειμωνίου του Δήμου Ορεστιάδας καθώς και στο Εθνικό και Επαρχιακό δίκτυο προς το φράχτη στις Καστανιες (Έβρου), για λόγους προστασίας της κοινωνικοοικονομικής ζωής της περιοχής. Απόφαση η οποία εξετάζεται να ενεργοποιηθεί και την πορεία του Σαββάτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ