ΕΛΛΑΔΑ

PΜΙ: Tην απόφαση των ΗΠΑ για τα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες

PΜΙ: Tην απόφαση των ΗΠΑ για τα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες

Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε την απόφαση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ να αδειοδοτήσει το IQOS, το ηλεκτρικά θερμαινόμενο σύστημα καπνού της Philip Morris International (PMI), ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου (Modified Risk Tobacco Product - MRTP), ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού, Ανδρέας Καλαντζόπουλος.

Κατά τη διάρκεια online ενημέρωσης εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης από ολόκληρο τον κόσμο, ο κ. Καλαντζόπουλος επεσήμανε ότι το παράδειγμα της FDA θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι αντίστοιχες αρχές σε άλλες χώρες και να χαρακτηρίσουν εναλλακτικά καπνικά προϊόντα, όπως είναι το IQOS, ως προϊόντα διαφοροποιημένου κινδύνου. Με αυτό τον τρόπο εκτιμά ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία προκειμένου να περιοριστεί ή ακόμη και να εξαλειφθεί η κατανάλωση τσιγάρων. «Με τη σωστή κανονιστική προσέγγιση, με τα σωστά μέτρα από την κυβέρνηση, μπορούμε να επιταχύνουμε την αλλαγή» ανέφερε ο κ. Καλαντζόπουλος, προσθέτοντας πως η αλλαγή στο ρυθμιστικό πλαίσιο είναι απαραίτητη δεδομένου κιόλας ότι οι υπάρχοντες κανόνες τέθηκαν όταν δεν υπήρχαν εναλλακτικά καπνικά προϊόντα.

Ο κ. Καλαντζόπουλος ανέφερε ότι ήδη 10,6 εκατ. καταναλωτές σε 50 χώρες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά το IQOS και ο στόχος που έχει θέσει η PMI είναι για 40 εκατ. μέχρι το 2025 χωρίς να υπάρξει κάποια αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο. Αν υπάρξει, τότε ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Ο κ. Καλαντζόπουλος ανέφερε ότι ο αμερικανικός κολοσσός προωθεί ένα αρκετά διευρυμένο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει και «ατμικά» (vape) προϊόντα. Στα πλάνα είναι να υπάρξουν περισσότερα vaping προϊόντα τα οποία θα λανσαριστούν κάτω από την εμπορική ονομασία του IQOS.

Ο κ. Καλαντζόπουλος ανέφερε ότι ο απώτερος στόχος της PMI είναι να σταματήσει η κατανάλωση τσιγάρων αλλά αυτό δεν μπορεί να πει πότε θα γίνει γιατί εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες. Πάντως, μέσα στα επόμενα 10-20 χρόνια θα μπορούσαν να υπάρχουν χώρες όπου θα σταματήσει η κατανάλωση τσιγάρων.

Επίσης, ο επικεφαλής της PMΙ ανέφερε ότι σκοπεύουν να μετατρέψουν τα υπάρχοντα εργοστάσια παραγωγής τσιγάρων σε εργοστάσια εναλλακτικών προϊόντων, όπως έχει γίνει με το εργοστάσιο του Παπαστράτου με τον κ. Καλαντζόπουλο να δηλώνει ότι η PMI στηρίζει την επένδυση και θα την επεκτείνει εφόσον υπάρξουν οι σχετικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τα στελέχη της PMI, η απόφαση της FDA καταδεικνύει ότι το IQOS είναι ένα πραγματικά διαφορετικό προϊόν καπνού και αποτελεί καλύτερη επιλογή για ενήλικες που σε άλλη περίπτωση θα συνέχιζαν το κάπνισμα. Σημειωτέον πως το IQOS είναι το πρώτο και το μοναδικό ηλεκτρονικό προϊόν νικοτίνης που λαμβάνει αδειοδότηση μέσω της διαδικασίας MRTP του FDA.

Η απόφαση του FDA τώρα επιτρέπει την επικοινωνία των ακόλουθων πληροφοριών:

  • Το σύστημα IQOS θερμαίνει αλλά δεν καίει τον καπνό
  • Το γεγονός αυτό μειώνει σημαντικά την παραγωγή επιβλαβών και δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών
  • Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πλήρης μετάβαση από το συμβατικό τσιγάρο στο σύστημα IQOS μειώνει την έκθεση του οργανισμού σας σε επιβλαβείς ή δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες.
  • Ο FDA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι το IQOS αναμένεται να ωφελήσει την υγεία του πληθυσμού στο σύνολό του, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους καπνιστές όσο και τους μη καπνιστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ