ΕΛΛΑΔΑ

Έφτασαν τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες στα Διαβατά

Έφτασαν τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες στα Διαβατά
Άγγελος Μισιρλής

Στα Διαβατά έφτασαν νωρίτερα το πρωί τα πρώτα λεωφορεία που μεταφέρουν πρόσφυγες για να εγκατασταθούν στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου.

Από νωρίς το πρωί, "εγκαινιάσθηκε" η λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με την έλευση -μέχρι στιγμής- 19 λεωφορείων με πρόσφυγες, 7 εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ήρθαν από την Κοζάνη ενώ αναμένεται εντός της ημέρας να καταφθάσουν συνολικά 40 λεωφορεία.

Στο σημείο υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αποκλείσει την περιοχή προκειμένου να μην πλησιάσει κανείς την είσοδο του hotspot.

Την ίδια ώρα κάτοικοι της περιοχής, που αντιδρούν στη λειτουργία του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων, ζητούν να ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία στα Διαβατά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος της επιτροπής αγώνα, Γιώργος Σπανίδης, κατά τη γενική συνέλευση των κατοίκων που έγινε την Τρίτη αποφασίστηκε να ασκηθούν πιέσεις στη δημοτική αρχή για να δημιουργηθεί άμεσα πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα, στον χώρο όπου βρισκόταν το κέντρο «Διόνυσος».

Επίσης, οι κάτοικοι ζητούν να γίνει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να συζητηθεί ποιοι αποφάσισαν να λειτουργήσει κέντρο μετεγκατάστασης στο πρώην στρατόπεδο.

Ο κ. Σπανίδης είπε ότι δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε κάποια κινητοποίηση σήμερα, Τετάρτη, λόγω και της ισχυρής παρουσίας της αστυνομίας στο πρώην στρατόπεδο.

Ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - πΓΔΜ

Κλειστή είναι, από νωρίς το πρωί, η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, ενώ το τελευταίο 24ωρο οι αρχές της γειτονικής χώρας, έχουν επιτρέψει την είσοδο σε μόλις 860 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 3000 άνθρωποι και άλλοι 300 περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου.

Εθνική οδός

Λεωφορεία με πρόσφυγες βρίσκονται σταθμευμένα -λόγω των αγροτικών μπλόκων- ή καθ' οδόν σε όλη την εθνική οδό, από Αθήνα καθώς, όπως προκύπτει από στοιχεία της Επιθεώρησης Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Καβάλα έχει ξεκινήσει ένα λεωφορείο, ένα από Τρίκαλα, 23 από Λάρισα, 13 από Μαγνησία και 11 από Φθιώτιδα.

Λαμία

Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες, από τους περίπου 1200 που διανυκτέρευσαν στην περιοχή, ξεκίνησαν με τα πόδια από τη Λαμία για να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια. Πρόκειται για πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, οι οποίοι βρίσκονται από χθες το απόγευμα σε διάφορα ξενοδοχεία της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κοντά σε ξενοδοχεία, κατά μήκος της εθνικής οδού, από χθες το απόγευμα έχουν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία και σύμφωνα με τα σχέδια της αστυνομίας θα αρχίσουν σιγά-σιγά να κατευθύνονται προς την βόρεια Ελλάδα, κατά τμήματα. Όλη τη νύχτα οι πρόσφυγες ζητούσαν να φύγουν με τα λεωφορεία προς τα σύνορα, κάτι που δεν επέτρεπε η αστυνομία.

Λίγο πριν τις 8 το πρωί πολλοί από αυτούς -ανάμεσά τους και μικρά παιδιά- εγκατέλειψαν τα λεωφορεία, πήραν στα χέρια τους της αποσκευές τους και ξεκίνησαν το ταξίδι τους με τα πόδια για να διανύσουν μια απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα.

Κάποιοι άλλοι έχουν κυριολεκτικά χαθεί μέσα στην πόλη της Λαμίας ψάχνοντας τρόπους για να μετακινηθούν προς τα σύνορα με άλλα μεταφορικά μέσα.

Μυτιλήνη

Ταυτοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για το εσωτερικό της Ελλάδας είναι, σήμερα Τετάρτη από τις 9 το πρωί, 2513 μετανάστες και πρόσφυγες. Στο σύνολο τους αναμένεται να αναχωρήσουν με τα σημερινά πλοία της γραμμής προς Καβάλα και Πειραιά.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου χτες και μέχρι σήμερα το πρωί στο hot spot της Μόριας ταυτοποιήθηκαν 1696 άτομα.

Από το πρωί οι ροές ανθρώπων προς τη Λέσβο δείχνουν να μειώνονται λόγω των νότιων ανέμων που φυσούν στην περιοχή.

Γρεβενά

Στο κλειστό Γυμναστήριο των Γρεβενών έφτασαν αιφνιδιαστικά, αργά χθες το βράδυ, 131 πρόσφυγες προερχόμενοι από την περιοχή της Καλαμπάκας.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι τοπικές αρχές της πόλης, ο δήμος σε συνεργασία με την περιφερειακή αρχή, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την καλύτερη φιλοξενία τους.

Οι πρόσφυγες προέρχονται από τη Συρία και είναι νέα ζευγάρια με πολλά μικρά παιδιά από έξι μηνών έως πέντε ετών.

Ο αντπεριφερειάρχης Ευάγγελος Σημανδράκος ανέφερε ότι δύο μικρά παιδιά χρειάσθηκε να μεταφερθούν άμεσα στο νοσοκομείο της πόλης για τις πρώτες βοήθειες και ότι ύστερα από μία η δύο ημέρες οι πρόσφυγες θα κατευθυνθούν προς την Ειδομένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ