ΕΛΛΑΔΑ

Εποχική γρίπη: Σε έξαρση ο ιός - Ανησυχία για την κατάσταση στα νοσοκομεία εκφράζει ο ΙΣΑ

Εποχική γρίπη: Σε έξαρση ο ιός - Ανησυχία για την κατάσταση στα νοσοκομεία εκφράζει ο ΙΣΑ
ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη ανησυχία του, καθώς όπως επισημαίνει η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι εξαιρετικά σοβαρή. Παράλληλα, καταγγέλει τον υπουργό Υγείας κ. Ξάνθο, ότι προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει "μια ακόμα προσπάθεια του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού, να αποποιηθεί τις ευθύνες του για την κατάρρευση της Δημόσιας υγείας", σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Δευτέρα.

"Ειδικότερα ως 'Πόντιος Πιλάτος της Δημόσιας υγείας', απέδωσε τις τραγικές παραλείψεις και καθυστερήσεις, στο γεγονός ότι η φετινή 'δεν είναι χρονιά κανονικότητας, για τη χώρα', όπως ανέφερε χαρακτηριστικά!", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου, όπου του προσάπτουν αργοπορία στην πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και ανυπαρξία συντονισμού με όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενημέρωσης.

"Η δημόσια ομολογία του ότι λείπουν 60 κρεβάτια ΜΕΘ σε ημερήσια βάση, για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών, επιβεβαιώνει την ακαταλληλότητά του να ηγείται πολιτικά ενός τόσο ευαίσθητου τομέα, όπως είναι ο τομέας της δημόσιας υγείας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

"Ο κ. Ξανθός αποτελεί κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία όταν υποστηρίζει ότι η ύπαρξη μόνο των διοικητικών συμβουλίων, αποτελεί επαρκές μοντέλο διοίκησης", καταλήγει ο Ιατρικός Σύλλογος και ζητά από τον υπουργό να υποβάλλει την παραίτησή του.

Εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης στα νοσοκομεία "ο ΙΣΑ καλεί του πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την μεταφορά ή εισαγωγή σε ΜΕΘ, να καλούν την τηλεφωνική γραμμή 2130117372 από τις 10 π.μ έως τις 2 μ.μ, προκειμένου να καταγγέλλουν τις σχετικές δυσλειτουργίες”.

“Ο ΙΣΑ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια επίλυσης των σχετικών προβλημάτων, προβαίνοντας ταυτόχρονα στην κοινοποίηση των εν λόγω αναφορών στον Υπουργό Υγείας”, συνεχίζει ο Σύλλογος.

Στο μεταξύ, στους 132 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από εργαστηριακώς επιβεβαιωμένη γρίπη, αφού τρεις ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών από τη γρίπη το τελευταίο 24ωρο.Τα τρία τελευταία θανατηφόρα περιστατικά αφορούσαν ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας και επιβαρυμένη κατάσταση.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έξι νέα κρούσματα που χρειάσθηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, δηλώθηκαν σήμερα, με τον αριθμό των νοσηλευομένων να ανέρχεται σε 100, ενώ συνολικά 371 ασθενείς έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους.

Η πλειονότητα των περιστατικών με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Το στέλεχος γρίπης που επικρατεί είναι ο ιός γρίπης τύπου Α(Η1Ν1)pdm09.

Ο ιός της γρίπης βρίσκεται σε έξαρση, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα φτάσει στην κορύφωσή του στο τέλος του μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ