ΕΛΛΑΔΑ

Εποχική γρίπη: Σε έξαρση ο ιός - Στους 136 τα θύματα

Εποχική γρίπη: Σε έξαρση ο ιός - Στους 136 τα θύματα
ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών από την γρίπη, καθώς άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από εργαστηριακώς επιβεβαιωμένη γρίπη, ανεβάζοντας στους 136 τον συνολικό αριθμό.

Ένα νέο κρούσμα χρειάστηκε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ανέρχονται σε 93, ενώ συνολικά 372 ασθενείς έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους.

Ο ιός της γρίπης βρίσκεται σε έξαρση, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα φτάσει στην κορύφωσή του στο τέλος του μήνα.

Η πλειονότητα των περιστατικών με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Το στέλεχος γρίπης που επικρατεί είναι ο ιός γρίπης τύπου Α(Η1Ν1)pdm09.

Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εξέφρασε χθες την έντονη ανησυχία του, καθώς όπως επισημαίνει η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι εξαιρετικά σοβαρή, με σημαντικές ελλείψεις στις ΜΕΘ, ενώ κατήγγειλε τον υπουργό Υγείας κ. Ξάνθο, ότι προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του.

Εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης στα νοσοκομεία "ο ΙΣΑ καλεί του πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την μεταφορά ή εισαγωγή σε ΜΕΘ, να καλούν την τηλεφωνική γραμμή 2130117372 από τις 10 π.μ έως τις 2 μ.μ, προκειμένου να καταγγέλλουν τις σχετικές δυσλειτουργίες”.

“Ο ΙΣΑ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια επίλυσης των σχετικών προβλημάτων, προβαίνοντας ταυτόχρονα στην κοινοποίηση των εν λόγω αναφορών στον Υπουργό Υγείας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ