ΕΛΛΑΔΑ

Κατεπείγουσα εντολή για ένορκη διοικητική εξέταση στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

Κατεπείγουσα εντολή για ένορκη διοικητική εξέταση στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

Κατεπείγουσα εντολή για τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έδωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Πιτσιλής, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΕΔΕ θα διενεργηθεί προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων και οι συνθήκες υπό τις οποίες ενδεχομένως αυτά τελέστηκαν από υπαλλήλους της ΓΓΔΕ, σε σχέση με κατηγορούμενους δημοσιογράφους σε υπόθεση εκβίασης.

Οι τρεις κατηγορούμενοι, ο εκδότης και οι δύο δημοσιογράφοι, για την υπόθεση των εκβιασμών, διώκονται με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που μπορεί να επισύρει ακόμα και την ποινή των ισοβίων.
Στον ανακριτή αναμένεται να απολογηθούν για τα κακουργήματα της συγκρότησης και ένταξης εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένη εκβίαση και δωροδοκία.

Με βάση τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο ανακριτής προκύπτει πως πλήθος εντύπων και ιστοσελίδων είχαν συντονισμό με τους κατηγορούμενους, ώστε υπό την απειλή δυσφημιστικών δημοσιευμάτων να εκβιάζουν προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη με τη μορφή διαφήμισης.

Το διαβιβαστικό κείμενο της Αστυνομίας για την υπόθεση, έκτασης 23 σελίδων, που έχει βασιστεί σε υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών, αποκαλύπτει ένα δίκτυο εντύπων και ιστοσελίδων που εκβίαζε υπό την απειλή αρνητικών δημοσιευμάτων εισηγμένων εταιριών για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η έρευνα της αστυνομίας ξεκίνησε τον Μάιο του 2015, έπειτα από καταγγελία μιας γυναίκας – επιτελικό στέλεχος δημόσιας επιχείρησης- ότι οι δράστες της ζητούσαν χρήματα εκβιαστικά, ενώ έφτασαν στο σημείο να εκτοξεύουν μέχρι και απειλές κατά της οικογένειάς της, αν δεν έπαιρναν όσα ζητούσαν.

Φαίνεται πως οι τρεις κατηγορούμενοι απειλούσαν τη γυναίκα χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης ακόμα και το παιδί της προκειμένου να τύχουν προνομιακής μεταχείρισης στο κομμάτι της διαφημιστικής δαπάνης. Στο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται επτά ακόμα δημοσιογράφοι, και αναμένονται νέες συλλήψεις.

Οι συνομιλίες μεταξύ των φερόμενων ως εκβιαστών και των θυμάτων τους, είχαν καταγραφεί από κοριό της ΕΥΠ, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας.

Διαβάστε επίσης:

Σύλληψη εκδότη και δημοσιογράφων για εκβιασμούς: Γιατί κατηγορούνται

Συλλήψεις δημοσιογράφων και εκδότη: Νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα εκβιασμών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ