ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Προσλήψεις επιπλέον έκτακτου προσωπικού ζητά η Περιφέρεια Αττικής

Προσφυγικό: Προσλήψεις επιπλέον έκτακτου προσωπικού ζητά η Περιφέρεια Αττικής
EUROKINISSI

Ανάγκη για προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου αλλά και προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνα Κυπριανίδου μιλώντας στο CNN Greece.

Σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για το ζήτημα με τη συμμετοχή των επικεφαλής όλων των παρατάξεων της Περιφέρειας (πλην της Χρυσής Αυγής), όπου τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα που έχουν ανακύψει για ένα θέμα, που φαίνεται πως θα μας απασχολήσει για καιρό.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα νομικών κενών προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να παρεμβαίνουμε αποτελεσματικά. Το νομικό πλαίσιο είναι δαιδαλώδες και σε πολλά θέματα ανύπαρκτο . Δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε κονδύλια που είναι απαραίτητα προκειμένου να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πρόσφυγες. Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη για προσλήψεις έκτακτού προσωπικού. Δεν μπορεί να γίνεται όλο αυτό με εθελοντισμό . Π.χ στον Πειραιά που βρίσκονται εδώ και μέρες χιλιάδες άτομα δεν μπορεί να επαφιόμαστε μόνο σε εθελοντές και ΜΚΟ. Υπάρχει ανάγκη για συγκροτημένες δομές που να δέχονται και να υποστηρίζουν αυτό τον κόσμο».

Την ίδια στιγμή η κυρία Κυπριανίδου επιβεβαιώνει πως στη σύσκεψη εξετάστηκε η δημιουργία νέων κέντρων εντός Αττικής για τη φιλοξενία των προσφύγων. Όμως δε θέλησε να αποκαλύψει ποια σημεία εξετάζονται.

«Το πιθανότερο είναι στο άμεσο μέλλον να έχουμε μεγαλύτερες ροές τις επόμενες μέρες. Αυτή τη στιγμή έχουμε 1200 άτομα στον Ελαιώνα, 3000 στο ελληνικό, 1200 άτομα στο Σχιστό και περίπου 3500-4000 χιλιάδες στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ γενικά ο αριθμός παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Το πιο σημαντικό είναι να αποσαφηνιστεί ο ρόλος κάθε θεσμού. Π.χ η Περιφέρεια δικαιούται να προχωρήσει στη σίτιση προσφύγων ή αυτό το αναλαμβάνει αποκλειστικά ο στρατός; Και αν το δικαιούται πώς θα εκταμιεύσει τα απαραίτητα κονδύλια ;

Επιπλέον, π.χ. σήμερα μάθαμε πως υπάρχει ανάγκη απορρυπαντικών στον Ελαιώνα, αν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα για να αγοραστούν»;, δηλώνει η κυρία Κυπριανίδου.

«Παράλληλα πρέπει να τεθεί το ζήτημα των υπηρεσιών σε ευαίσθητους τομείς, όπως η υγεία, που προσφέρουν εθελοντές και ΜΚΟ. Πρέπει να εξετάζεται το αν οι οργανώσεις αυτές είναι πιστοποιημένες. Κάποιος πρέπει να συντονίσει όλους αυτούς τους ανθρώπους, πάντως δεν μπορεί όλα αυτά να γίνονται εθελοντικά. Πρέπει να αποκτήσουμε οργανωμένες δομείς».

Η αντιπεριφερειάρχης τέλος φρόντισε να εξάρει και το αίσθημα ανθρωπισμού που επιδεικνύει η ελληνική κοινωνία. «Είναι συγκινητική η αλληλεγγύη που επιδεικνύει για την ώρα ο ελληνικός λαός, ειδικά αν σκεφτούμε τις δυσκολίες που έχει περάσει τα προηγούμενα χρόνια».

Διαβάστε ακόμα:

Χάος στην Ειδομένη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ