ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλείει η Τουρκία το Καστελόριζο

Αποκλείει η Τουρκία το Καστελόριζο

Το κλίμα συνεργασίας στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών με τη συνεργασία του ΝΑΤΟ πυροδοτείται από την ενέργεια της Τουρκίας να δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο

Σύμφωνα με το militaire.gr oι Τούρκοι δεσμεύουν τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή -στη μέση των Δωδεκανήσων- από τις 15 Μαρτίου έως τις 25 Μαρτίου.

Η ενέργεια αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση της Τουρκίας να καταθέσει στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ απόρρητο έγγραφο 17 σημείων, με το οποίο αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο μισό Αιγαίο.

Η Άγκυρα φαίνεται να χρησιμοποιεί την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όχι για να βοηθήσει στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης περιορίζοντας τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά για να θέσει ζητήματα κυριαρχίας στις αποκαλούμενες "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο.

Επιχειρεί να βάλει τη Συμμαχία σε θέση επιδιαιτητή εγείροντας αξιώσεις και αμφισβητώντας ουσιαστικά την ελληνική κυριαρχία στο μισό Αιγαίο. Άλλωστε, δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες οι πρόσφατες αναφορές του τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώπιον του Νίκου Κοτζιά ότι όταν υπάρχει θέμα διάσωσης ανθρώπινων ζωών "δεν πρέπει να ασχολούμαστε με το ποια νησιά είναι δικά μας ή δικά σας".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ