ΕΛΛΑΔΑ

Μαρτύριο για πρόσφυγες σε νησιά και Ειδομένη

Μαρτύριο για πρόσφυγες σε νησιά και Ειδομένη
REUTERS/Stoyan Nenov

Το ευρωπαϊκό όνειρο για χιλιάδες πρόσφυγες παραμένει εγκλωβισμένο πίσω από το σιδερένιο φράκτη στην Ειδομένη.

Ζωή μέσα στα λασπόνερα, τις άθλιες συνθήκες ζωής και τις χιλιάδες σκηνές που δεν μπορούν να προσφέρουν ούτε τη βασική προφύλαξη από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. To πρώτο κρούσμα ηπατίτιδας σε 9χρονο παιδί έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις υγειονομικές αρχές.

Οι πρόσφυγες σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση, παραμένουν στη χώρα μας εγκλωβισμένοι 42.000 πρόσφυγες, χωρίς να έχει τελειωμό το κύμα εισόδου.

Στη Χίο και στη Σάμο, σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, διασώθηκαν μέχρι σήμερα τα ξημερώματα 293 πρόσφυγες, από πέντε λέμβους.

Εξηναεννές πρόσφυγες σε δύο σκάφη, εντόπισε ανοιχτά της Σάμου, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακή πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ''ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΤΑΧΕΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ''. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο Βαθύ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, το Σάββατο είναι καταμετρηθεί στη Μυτιλήνη 4.777 πρόσφυγες. Στη Χίο βρίσκονται περισσότερα από 1.856 άτομα ενώ στη Σάμο έχουν καταμετρηθεί 947 άτομα.

Το απόγευμα του Σαββάτου, στο ΣΕΑ Αερινού έφτασαν με λεωφορεία από τον Πειραιά στις 17.00, 249 πρόσφυγες.

Όταν είδαν την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, όπου στήθηκε ο προσωρινός καταυλισμός, περίπου 200 πρόσφυγες αρνήθηκαν να μείνουν στο ΣΕΑ Αερινού και με τα υπάρχοντά τους ξεκίνησαν με τα πόδια να περπατούν στην Εθνική Οδό με στόχο την επιστροφή τους στην Αθήνα, παίρνοντας μαζί τους τα υπάρχοντά τους.

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί την κρίση μοιράζοντας στους μετανάστες φυλλάδια μεταφοράς σε χώρους φιλοξενίας. Κρίσιμη είναι η Σύνοδος Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης όπου, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις που έχουν εκφραστεί στην Ε.Ε, η διογκούμενη διάσταση του προβλήματος "πιέζει" για οριστικές αποφάσεις.

Φυλλάδια στα αραβικά προτρέπουν για εκκένωση

Οι ελληνικές αρχές επιχειρούν να εφαρμόσουν το σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης - καθώς η ΠΓΔΜ έχει κλείσει τα σύνορα - μοιράζοντας φυλλάδια στους μετανάστες, στα οποία τους δίνονται οδηγίες για να μετεγκατασταθούν σε οργανωμένους καταυλισμούς.

Το κείμενο που διανέμεται σε τρεις γλώσσες - στα αραβικά, παστούν και φαρσί - ενημερώνει τους απελπισμένους πρόσφυγες ότι τα σύνορα έχουν κλείσει και ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τις σκηνές τους και να μεταφερθούν, για όσο μείνουν εδώ, σε κάποια από τις δομές φιλοξενίας.

Το κείμενο στα ελληνικά λέει:
«Σας ενημερώνουμε ότι τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ έχουν κλείσει.
Η Ελλάδα θα σας παράσχει διαμονή, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ., όπως και δομές φιλοξενίας. Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε για τη συνεργασία σας με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να μεταφερθείτε στους εν λόγω χώρους φιλοξενίας».

Εντούτοις, οι άνθρωποι «στις λάσπες» αρνούνται να απομακρυνθούν, καθώς μοναδική τους επιθυμία είναι να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονται περισσότεροι από 12.000, ενώ συνολικά στη βόρεια Ελλάδα υπάρχουν 22.833 πρόσφυγες και μετανάστες

Συναγερμός για το κρούσμα ηπατίτιδας στην Ειδομένη

Κρούσμα ηπατίτιδας Α εντοπίστηκε χθες από κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ειδομένη, με το περιστατικό να αντιμετωπίζεται άμεσα και ο ασθενής να μεταφέρεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα παιδί από τη Συρία, ηλικίας εννιά ετών, που νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Παράλληλα, τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο 70 παιδιά με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες.

Το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής

Πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, με τις όποιες αποφάσεις παρθούν από κοινού με την Τουρκία να πρέπει να υλοποιηθούν τάχιστα καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση δίχως το πολιτικό κόστος να αποβεί "μη αναστρέψιμο", δεδομένου του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική ενδοχώρα. Το αδιέξοδο που παρουσιάστηκε στην έκτακτη Σύνοδο της περασμένης Δευτέρας και την αντιπαράθεση για το Διάδρομο των Βαλκανίων αλλά και το πακέτο της συμφωνίας με την Τουρκία αναμένεται να κάνουν τις διαπραγματεύσεις οριακές.

Αλέξης Τσίπρας: Διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε πρόοδο και συντήρηση

Οι παράλληλες κρίσεις, προσφυγική και οικονομική, στο σταυροδρόμι των οποίων βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη, «αναδεικνύουν με έναν έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Παρίσι, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση εργασίας, υπό τον Φρανσουά Ολάντ, των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να αναδείξουν τόσο την ανάγκη να επιστρέψουμε στις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης όσο και να υψώσουμε ένα τείχος σε πολιτικές οικονομικές που στρώνουν το έδαφος στην ακροδεξιά, αλλά και ένα τείχος και στην ίδια την ακροδεξιά που σήμερα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης.

Τούρκοι τοποτηρητές στα ελληνικά νησιά

Ρόλο παρατηρητή θα έχει ο Τούρκος αξιωματούχος που θα βρίσκεται σε κάθε ελληνικό νησί, καθώς θα είναι ο υπεύθυνος για να υπογράψει το πρωτόκολλο επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία, διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο CNN Greece.

Ο Τούρκος αξιωματούχος θα έχει το ρόλο του συνδέσμου και η επικύρωση της διαδικασίας δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν σε πολλές περιπτώσεις επαναπροώθησης ή επιστροφής μεταναστών ακόμη και στις χώρες προέλευσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, Τούρκος αξιωματούχος θα τοποθετηθεί πιλοτικά στη Μόρια Μυτιλήνης και στη συνέχεια το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί με την αποστολή και άλλων αξιωματούχων από την Άγκυρα στα υπόλοιπα νησιά που υπάρχουν hot-spot και μετανάστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ