ΕΛΛΑΔΑ

Κυρίτσης: Άμεσα άλλες 30.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων

Κυρίτσης: Άμεσα άλλες 30.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων
EUROKINISSI

Tη δημιουργία επιπλέον 30.000 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων εντός των επόμενων 20 ημερών ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.

Το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα εγκρίθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου προσφυγικής πολιτικής υπό τον Αλέξη Τσίπρα, όπως ανέφερε ο κ. Κυρίτσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, που θα δημιουργηθούν τα νέα κέντρα, αν και είπε ότι τα περισσότερα είναι ήδη οριοθετημένα αλλά σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τη συνεννόηση με τις τοπικές αρχές.
Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ελάφρυνση των συνθηκών στην Ειδομένη.

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά στην εντατικοποίηση της ενημέρωσης των προσφύγων αφενός για τα κέντρα φιλοξενίας και αφετέρου για το γεγονός ότι τα σύνορα παραμένουν κλειστά και ως εκ τούτου η παραμονή τους εκεί είναι χωρίς νόημα.

"Πιστεύουμε ότι μέσα στο επόμενο διήμερο θα έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε ανθρώπους που θα εκδηλώσουν τη διάθεση αυτή σε υφιστάμενους χώρους φιλοξενίας", είπε ο κ. Κυρίτσης, σημειώνοντας ότι από τη Δευτέρα η προσπάθεια αυτή θα εντατικοποιηθεί.

Ερωτηθείς σχετικά εκτίμησε ότι μπορούν να εξοικονομηθούν πάνω από 2.000 θέσεις άμεσα σε ήδη υπάρχουσες δομές φιλοξενίας και ότι από Δευτέρα είναι πολύ πιθανό να υπάρξει διπλασιασμός αυτών των θέσεων.

Σε ό,τι αφορά την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί και το λιμάνι του Πειραιά επισήμανε ότι "η λογική είναι όλες οι μη τυπικές δομές να πάψουν να υφίστανται" και ότι αμέσως μετά την Ειδομένη, την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει η προσπάθεια και στον Πειραιά.

Σε ερώτηση για τα κέντρα κράτησης απάντησε ότι "δεν υφίστανται κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα" και ότι στα νησιά υπάρχουν κλειστές δομές "υπό την έννοια ότι οι πρόσφυγες πρέπει να είναι υπό κάποιους περιορισμούς και να είναι στη διάθεση των ελληνικών αρχών". "Η αντίληψη δεν είναι αντίληψη να φυλακίσουμε τους ανθρώπους", υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ