ΕΛΛΑΔΑ

Ειδομένη: Ξεκίνησε η μεταφορά προσφύγων σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης

Ειδομένη: Ξεκίνησε η μεταφορά προσφύγων σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης
Προσφυγόπουλα κοιτούν έξω από ένα βαγόνι τρένου πλησίον του καταυλισμού στην Ειδομένη, την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016 REUTERS/Marko Djurica

Αναχώρησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα για τη Βέροια το πρώτο από τα συνολικά 20 λεωφορεία, που έφτασαν νωρίς το πρωί στην Ειδομένη, με σκοπό να μεταφέρουν όσους πρόσφυγες και μετανάστες επιθυμούν σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης.

Την ίδια ώρα, η ομάδα προσφύγων που εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκεται πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα, προσπάθησε με συνθήματα να αποτρέψει αυτούς που έφευγαν.

Νωρίτερα, είχαν πραγματοποιήσει σιωπηρή διαμαρτυρία για περίπου μισή ώρα.

Μια ακόμη ομάδα προσφύγων ενημερώνεται αυτή την ώρα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προκειμένου να καταγραφούν οι ενδιαφερόμενοι. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στην Ειδομένη, Μάρκο Μπουόνο, έχουν καταγραφεί 400 άτομα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία Σύριοι.

Μία νεαρή Σύρια, η Ντόχα, η οποία βρίσκεται εδώ και 39 ημέρες στην Ειδομένη, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι συνθήκες στον καταυλισμό έχουν καταστεί ανυπόφορες και θέλει να δώσει την ευκαιρία στο παιδί της να ζήσει καλύτερα για όσο διάστημα χρειαστεί να περιμένουν στην Ελλάδα έως ότου μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Μηδενικές ροές λόγω κακοκαιρίας

Μηδενικές ήταν οι ροές προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο 24ωρο και μέχρι σήμερα Παρασκευή στις 9 το πρωί στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Συνολικά στα νησιά λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή δεν αποβιβάστηκε κανένας.

Από το πρωί σήμερα και μέχρι τις 4 το απόγευμα παρά την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη Λέσβο δεν πέρασαν παρά μόλις 150, κυρίως Πακιστανοί, μετανάστες.

Διαμαρτυρία στη Λέσβο

Με μικρής κλίμακας επεισόδια και μία προσαρμογή έληξε η χθεσινή διαδήλωση κατά της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε από ομάδες αλληλέγγυων στους πρόσφυγες και εργαζομένους σε ΜΚΟ έξω από το hotspot της Μόριας, το οποίο έχει μετατραπεί σε κέντρο κράτησης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη με τις κατηγορίες της αντίστασης, της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης της πρόκλησης διακεκριμένης φθοράς. Ο συλληφθείς είναι 33χρονος Έλληνας, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία προκάλεσε φθορές σε σταθμευμένο όχημα της ΕΛ.ΑΣ., βάφοντάς το με σπρέι. Ο άνδρας επιτέθηκε στον αστυνομικό που τον εντόπισε, ρίχνοντας του μπογιά με το ίδιο σπρέι στο πρόσωπο και στα μάτια και χτυπώντας τον με τα χέρια στο κεφάλι για να αποφύγει τη σύλληψη.

Δικογραφία σχηματίσθηκε και σε βάρος ενός ακόμη ατόμου, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, ο οποίος συνέδραμε στην προσπάθεια του 33χρονου να αποφύγει τη σύλληψη. Ο τελευταίος οδηγήθηκε σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Σήμερα, στη διάρκεια της παρέλασης για την 25 Μαρτίου στη Μυτιλήνη, ομάδα Ιρακινών προσφύγων που παραμένουν στη Μυτιλήνη περιμένοντας να αναχωρήσουν για τον Πειραιά και οι οποίοι παρακολουθούσαν την παρέλαση, ανήρτησαν ενός ταμπλό που έγραφε «Ευχαριστούμε Ελλάδα – Λέσβος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ