ΕΛΛΑΔΑ

Ύπατη Αρμοστεία: Η Ελλάδα προχώρησε σε... κατά λάθος απελάσεις

Ύπατη Αρμοστεία: Η Ελλάδα προχώρησε σε... κατά λάθος απελάσεις
EUROKINISSI

Για σοβαρή πιθανότητα μέρος των πρώτων ατόμων που επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία να μην είχαν την ευκαιρία να αιτηθούν άσυλο, κάνει λόγο η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα στη διαδικτυακή της έκδοση, επικαλούμενη τους ισχυρισμούς του Βινσέντ Κοσετέλ, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στην Ευρώπη «η αστυνομία 'ξέχασε' να προωθήσει τα αιτήματα 13 από τους συνολικά 202 αιτούντες άσυλο που επέστρεψαν τη Δευτέρα στην Τουρκία.

eu

Αν αποδειχθούν, αυτοί οι ισχυρισμοί θα υπονομεύσουν ουσιαστικά το επιχείρημα της Ε.Ε. ότι η συμφωνία, που μπορεί να οδηγήσει στην απέλαση σχεδόν όλων των αιτούντων άσυλο που έφτασαν στην Ελλάδα από τις 20 Μαρτίου και έπειτα, ήταν σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο».

Και συνεχίζει ο Guardian: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε νωρίτερα υποσχεθεί ότι 'η Ελλάδα θα εξετάζει ξεχωριστά κάθε περίπτωση για αυτούς που αιτούνται άσυλο και βρίσκονται εντός των συνόρων της' καθώς επίσης και ότι 'δεν θα υπάρξουν αυτόματες επιστροφές για τους αιτούντες άσυλο'.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κοσετέλ, δεν επετράπη σε 13 Αφγανούς και Κογκολέζους, οι οποίοι έφτασαν στη Χίο μετά τις 20 Μαρτίου και οι οποίοι επέστρεψαν τη Δευτέρα στην Τουρκία, να αιτηθούν επίσημα για άσυλο, εξαιτίας του γραφειοκρατικού χάους που επικρατεί στο νησί.

Ο Κοσετέλ δήλωσε, μάλιστα, στον Guardian ότι «επί τέσσερις ημέρες, από τις 20 Μαρτίου και έπειτα, η ελληνική αστυνομία δεν προχώρησε σε καμία κίνηση σε ό,τι αφορά στις αιτήσεις για άσυλο, καθώς δεν ήταν προετοιμασμένη ή εξοπλισμένη για κάτι τέτοιο, οπότε ξεκινήσαμε να παρέχουμε σχετικές φόρμες σε ανθρώπους που είχαν εκφράσει την επιθυμία να ζητήσουν άσυλο. Η αστυνομία έλαβε αυτές τις φόρμες, αλλά κάποιες από αυτές τις... ξέχασε. Πρόκειται περισσότερο για λάθος, παρά για κάτι άλλο. Τουλάχιστον αυτό ελπίζουμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του Κοσετέλ. Κανείς από τους 66 ανθρώπους που έφυγαν χθες από την Ελλάδα δεν ήθελε να παραμείνει εδώ», δήλωσε αξιωματούχος από το αστυνομικό τμήμα της Χίου υπό τον όρο της ανωνυμίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ