ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε πασχαλινοί προορισμοί με εντυπωσιακά έθιμα

Πέντε πασχαλινοί προορισμοί με εντυπωσιακά έθιμα
Πάσχα (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πάσχα στο χωριό και Χριστούγεννα στην πόλη, λέει ο θυμόσοφος λαός και με την Άνοιξη να έχει κάνει κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία της, οι εξορμήσεις στην εξοχή είναι ...επιβεβλημένες.

Για αυτό, σας προτείνουμε πέντε εμβληματικούς πασχαλινούς προορισμούς που μπορούν να σας μυήσουν στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της γιορτής, αλλά και να σας δώσουν αφορμές για περιηγήσεις.

Κέρκυρα

Πολλοί θεωρούν αυτό το νησί του Ιονίου τον καλύτερο πασχαλινό προορισμό, και μάλιστα με διαφορά από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας. Μεγαλοπρέπεια, θεατρικότητα, κατάνυξη, θρησκευτικό συναίσθημα κάνουν το κερκυραϊκό Πάσχα μοναδικό.

Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι Φιλαρμονικές, ενώ τα έθιμα και το τελετουργικό της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, που διατηρούνται αναλλοίωτα από τους Κερκυραίους, δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στη γιορτή.

kerkyra

Πηγή: EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/(φωτογραφία αρχείου)

Έθιμο σήμα κατατεθέν του Κερκυραϊκού Πάσχα είναι οι μπότηδες, τα τεράστια κανάτια, γεμάτα νερό, που πετούν οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης από τα μπαλκόνια τους, υπό τον ήχο βροντερών κανονιοβολισμών, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.

Χίος

xios

Πηγή: Eurokinissi (φωτογραφία αρχείου)

Ιδανικός προορισμός για τους... ατρόμητους, η Χίος φημίζεται για το «εκρηκτικό» έθιμο του ρουκετοπόλεμου, στο Βροντάδο. Όσοι επιλέξουν αυτό το νησί για να περάσουν τις διακοπές του Πάσχα, θα βιώσουν αυτό το εντυπωσιακό έθιμο, που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της Οθωμανικής κατοχής, οπότε και οι κάτοικοι των ενοριών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, εκκλησιών που βρίσκονταν αντικριστά έφτιαχναν αυτοσχέδια κανονάκια.

Οι ενορίτες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής προετοιμάζονται πυρετωδώς, μετά τα Χριστούγεννα μικροί και μεγάλοι ασχολούνται με την κατασκευή των ρουκετών εργαζόμενοι με ταχείς ρυθμούς.

Λεωνίδιο

leonidio

Πηγή: Eurokinissi (φωτογραφία αρχείου)

Αναμφίβολα, η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθεί κανείς το Λεωνίδιο είναι το Πάσχα, καθώς αυτό το χωριό της Αρκαδίας είναι διάσημο για ένα από τα πιο φαντασμαγορικά πασχαλινά έθιμα.

Την ημέρα της Ανάστασης, με το πρώτο «Χριστός Ανέστη» χιλιάδες πολύχρωμα αυτοσχέδια αερόστατα - φαναράκια υψώνονται στον ουρανό και τον φωτίζουν. Το πέταγμα των αερόστατων συνοδεύεται από πολλά πυροτεχνήματα, ενώ δίπλα στην εκκλησία καίγεται το ομοίωμα του Ιούδα πάνω σε ξερά κλαδιά.

Πάτμος

patmos

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας, (φωτογραφία αρχείου)

Αν θέλετε να γιορτάσετε το Πάσχα με ιδιαίτερη κατάνυξη και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την Πάτμο. Στο νησί της Αποκάλυψης το Πάσχα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας τελούνται στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη, χτισμένο στη σπηλιά-ασκητήριο του Ευαγγελιστή.

Το έθιμο όμως που κάνει το Πάσχα στην Πάτμο ξεχωριστό, είναι η τελετή του Νιπτήρος, το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στην πλατεία του Δημαρχείου, το οποίο αποτελεί την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου. Ο Ηγούμενος, όπως ακριβώς ο Ιησούς, πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών που κάθονται γύρω από τη μεγάλη εξέδρα, όπως οι μαθητές στο Μυστικό Δείπνο. Έπειτα κατευθύνεται προς τον τόπο της προσευχής, θυμίζοντας στους πιστούς την μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες.

Η Ανάσταση γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο μοναστηριακό συγκρότημα του νησιού, αλλά και στο γυναικείο μοναστήρι του Ευαγγελισμού έξω από τη Χώρα, ενώ την Κυριακή του Πάσχα, το απόγευμα, στο Μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η δεύτερη Ανάσταση κατά την οποία το Ευαγγέλιο διαβάζεται στα Ιταλικά, τα Γαλλικά, τα Ρώσικα, τα Αγγλικά, τα Γερμανικά και τα Σέρβικα, αλλά και στα Αρχαία Ομηρικά Ελληνικά.

Σύρος

2123283

Πηγή: EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ, (φωτογραφία αρχείου)

Στο νησί αυτό των Κυκλάδων, αυτό που κάνει το Πάσχα ιδιαίτερο είναι το γεγονός ότι Ορθόδοξοι και Καθολικοί χριστιανοί γιορτάζουν μαζί. Εντυπωσιακό σκηνικό στήνεται στην Ερμούπολη την Μεγάλη Παρασκευή, με τους επιτάφιους από όλες τις ενορίες του νησιού, καθολικές και ορθόδοξες, να καταλήγουν στην κεντρική πλατεία για κοινή λιτανεία.

Η πρώτη Ανάσταση συνοδεύεται από το δυνατό χτύπημα των στασιδιών, ενώ το βράδυ τα βεγγαλικά φωτίζουν όλη την πόλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ