ΕΛΛΑΔΑ

Οι συναντήσεις του Πάπα Φραγκίσκου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Οι συναντήσεις του Πάπα Φραγκίσκου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Φανάρι για τη Θρονική Εορτή του Απόστολου Ανδρέα Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Στο πηδάλιο της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας βρίσκονται δύο φωτισμένοι ηγέτες οι οποίοι έχουν δείξει σαφή δείγματα προσέγγισης των δύο Εκκλησιών.

Ο λατινοαμερικάνος Πάπας Φραγκίσκος, είναι ο πατέρας των φτωχών και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο «πράσινος» πατριάρχης ο οποίος από τα πρώτα χρόνια που ανέλαβε το πρώτο τη τάξη Πατριαρχείο, ήταν από τους πρώτους εκκλησιαστικούς ηγέτες που μίλησε στην υφήλιο για την προστασία του περιβάλλοντος.

Παρά τις δογματικές διαφορές και την κόκκινη γραμμή που έχουν υψώσει οι δύο εκκλησίες από το 1054 που έγινε το Σχίσμα μέχρι σήμερα, οι Προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών, έχουν δείξει σαφή δείγματα προθέσεων σύγκλισης.

Η πρώτη συνάντησή τους, έγινε το Μάρτιο του 2013, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στο Βατικανό για να παραστεί στην ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου. Ήταν η πρώτη φορά μετά το Σχίσμα, ανάμεσα στην Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη, που Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη στην ενθρόνιση του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Την απόφαση έλαβε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αποφασίζοντας να σπάσει το ταμπού σχεδόν μίας χιλιετίας. Η απόφασή του προκάλεσε ενθουσιασμό στον νέο Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το πρώτο βήμα για την προσέγγιση των δύο Εκκλησιών έγινε.

Οι προκαθήμενοι των δύο εκκλησιών συναντήθηκαν μετά από ένα χρόνο, τέλη Μαΐου 2014 στους Αγίους Τόπους. Εκεί εξέφρασαν την ελπίδα ο διάλογος των δύο εκκλησιών να φέρει αποτελέσματα και να οδηγήσει στην Εκκλησιαστική ενότητα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια τελετής στον Πανάγιο Τάφο, έστειλε μήνυμα ενότητας των δύο εκκλησιών λέγοντας ότι «μας καλεί (ο Τάφος αυτός) να αποβάλουμε έναν ακόμη φόβο, τον πλέον διαδεδομένο στο σύγχρονο κόσμο, το φόβο του άλλου, του διαφορετικού, του αλλόπιστου, του αλλόθρησκου, του ετερόδοξου».

2103852

Στιγμιότυπο από την επισκεψη του Πάπα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Πηγή: Eurokinissi

Ο Πάπας Φραγκίσκος, έτεινε χείρα φιλίας προς τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο. Τον επισκέφθηκε σε οίκημα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη Μονή της Μικρής Γαλιλαίας στο Όρος των Ελαιών εκεί όπου πριν από 50 χρόνια, οι αείμνηστοι Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας και Πάπας Παύλος Στ’ είχαν συναντηθεί.

Εκείνη ήταν από τις πλέον ιστορικές στιγμές του Χριστιανισμού καθώς οι προκαθήμενοι της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, είχαν συναντηθεί μετά από 525 χρόνια!

2103855

Πηγή: Eurokinissi

Λίγες μέρες αργότερα, τον Ιούνιο του 2014, οι Προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών συναντήθηκαν, στη Ρώμη.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ταξίδεψε στο Βατικανό προκειμένου να προσευχηθεί με τον Πάπα για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Έρχομαι στην Ρώμη για να πάρω μέρος στην σημαντική αυτή στιγμή προσευχής. Με την στήριξη του Θεού πρέπει να βοηθήσουμε την πολιτική και την διπλωματία ώστε να κυριαρχήσει η ειρήνη σε μια περιοχή που τόσο δοκιμάζεται» είχε επισημάνει στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ο πρόεδρος της παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, προσευχήθηκαν στο Βατικανό υπέρ της ειρήνης στην Μέση Ανατολή. «Επίκληση της Ειρήνης και όχι συμ- προσευχή» χαρακτήρισαν κύκλοι των δύο εκκλησιών τη συνάντησή τους για να κάμψουν τυχόν ενδοεκκλησιαστικές αντιδράσεις.

14731028

AΠΕ-ΜΠΕ/ΕPA/ALESSANDRO DI MEO

Λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο, ο Πάπας μετέβη στο Φανάρι προκειμένου παραστεί στη Θρονική εορτή του Αποστόλου Ανδρέα.

Η υποδοχή που του επεφύλαξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης λαμπρή. Όλες οι καμπάνες του Οικουμενικού Πατριαρχείου ηχούσαν χαρμόσυνα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχθηκε τον Ποντίφικα στην είσοδο του Πατριαρχικού ναού του Αγίου Γεωργίου μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος στον Πάπα Φραγκίσκο, είπε ότι τον υποδέχεται με ευγνωμοσύνη, με χαρά και με όλες τις δέουσες τιμές, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά, ήρθε από τον Παλαιά στη Νέα Ρώμη, γεφυρώνοντας συμβολικά με την μετακίνησή αυτή τη Δύση με την Ανατολή.

2196332

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πάπα στο Φανάρι. Πηγή: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Ο Ποντίφικας στην αντιφώνησή του είπε μεταξύ άλλων: «...Ο Ανδρέας και ο Πέτρος άκουσαν αυτήν την υπόσχεση, έλαβαν αυτήν την δωρεάν. Ήσαν αδελφοί εξ αίματος, αλλά η συνάντηση με τον Χριστό, τους μετέβαλε σε αδελφούς εν τη πίστη και εν τη αγάπη. Και σ'αυτήν την χαρμόσυνη βραδιά, σε αυτήν την προεόρτιαν προσευχήν θα ήθελα προ πάντων να πώ : αδελφοί στήν ελπίδα».

Ιστορικές ήταν οι στιγμές όταν οι προκαθήμενοι των δύο Εκκλησιών αντάλλαξαν τον ασπασμό της Αγάπης.

Μετά τη νέα συνάντησή τους που γίνεται το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, στη Μυτιλήνη, το επόμενο ραντεβού του Πάπα και του Οικουμενικού Πατριάρχη θα γίνει τον Μάιο στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πάπας αναμένεται να επισκεφθεί την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με αφορμή συμμετοχή του στη Διεθνή Συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη για το προσφυγικό και την ανθρωπιστική κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ