ΕΛΛΑΔΑ

Λυρίδες: Η πρώτη ανοιξιάτικη βροχή διαττόντων αστέρων

Λυρίδες: Η πρώτη ανοιξιάτικη βροχή διαττόντων αστέρων
Ο Γαλαξίας όπως φαίνεται από το Σαρακήνικο της Μήλου (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Μια ανοιξιάτικη βροχή από πεφταστέρια, αναμένεται να στολίσει τον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου και να χαρίσει μερικά όμορφα στιγμιότυπα σε όσους θα στέψουν το βλέμμα τους προς τα πάνω το βράδυ της Παρασκευής.

Οι πτώσεις των διαττόντων αστέρων (Λυρίδες) θα κορυφωθούν το βράδυ της Παρασκευής 22 Απριλίου, αλλά θα είναι ορατές για τρία βράδια ακόμη, καιρού επιτρέποντος.

Στην κορύφωση του φαινομένου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα μέχρι και 20 πεφταστέρια ανά ώρα, με ταχύτητα που φτάνει τα 50 χιλιόμετρα, αλλά το κατά πόσο αυτά θα είναι ορατά εξαρτάται από το φως, αλλά και τον καιρό, στο σημείο όπου βρίσκεται ο κάθε παρατηρητής.

Φέτος, η κορύφωση του φαινομένου γίνεται μία μέρα μετά την Πανσέληνο, γεγονός που θα επηρεάσει την ορατότητα, καθώς ο ουρανός θα είναι πολύ φωτεινός.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων αστέρων, οι Λυρίδες, παίρνουν το όνομά τους από τον αστερισμό της Λύρας, το σημείο από το οποίο εμφανίζονται στον ουρανό και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή που δεσπόζει το πιο λαμπρό άστρο της, το άστρο Βέγας, που είναι το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Πηγή των Λυρίδων είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», που αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας, στα μέσα Απριλίου.

Συχνά οι Λυρίδες δημιουργούν πολύ φωτεινά πεφταστέρια, με μακριές ουρές, ορατές στον ουρανό για αρκετά δευτερόλεπτα, γεγονός που συνέβαλε στην παρατήρησή τους, ήδη, από τον 7ο αιώνα π.Χ. από τους Κινέζους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ