ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα: Αυξημένη η κίνηση σε οδικό δίκτυο και λιμάνια

Πάσχα: Αυξημένη η κίνηση σε οδικό δίκτυο και λιμάνια
Στιγμιότυπο από την ΕΟ Αθηνών-Λαμίας στο πέταλο του Μαλιακού στο ύψος της Ανθήλης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα με κάθε μέσο από τα αστικά κέντρα με αυξημένη κίνηση στις εθνικές οδούς αλλά και μικρές καθυστερήσεις στα διόδια Ελευσίνας στην Αθηνών - Κορίνθου.

Την ίδια ώρα, μποτιλιάρισμα σημειώνεται στον Κηφισό στο ύψος του Ρέντη στο ρεύμα προς Λαμία ενώ πολύ αυξημένη είναι η κυκλοφορία στην οδό Κατεχάκη από Μαρούσι μέχρι Κηφισιά.

Σε εξέλιξη είναι η έξοδος των εκδρομέων από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών, σε σχέση με πέρυσι η κίνηση φέτος αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση περίπου 5%.

Από την πλευρά του το Λιμενικό Σώμα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση των εκδρομέων ενώ οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι να βρίσκονται τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου.

Χθες, Μεγάλη Τετάρτη 27/4, από το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησαν 8.243 επιβάτες, 1.366 ΙΧ αυτοκίνητα, 349 φορτηγά και 199 δίκυκλα. Για τον Αργοσαρωνικό αναχώρησαν 4.750 επιβάτες, 847 οχήματα, 49 φορτηγά και 141 δίκυκλα, αναφέρει το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Από το λιμάνι της Ραφήνας αναχώρησαν για διάφορα νησιά των Κυκλάδων 5.199 επιβάτες, 1.390 ΙΧ οχήματα, 69 φορτηγά και 103 δίκυκλα. Από το Λαύριο αναχώρησαν για διάφορα νησιά του Αιγαίου 1.668 επιβάτες, 426 ΙΧ αυτοκίνητα, 37 φορτηγά και 46 δίκυκλα.

Τα μέτρα της τροχαίας

Για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών και την πρόληψη ατυχημάτων, ενισχυμένα μέτρα λαμβάνονται από τις Υπηρεσίες Τροχαίας, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, για την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται: αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής, ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα, ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων, αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων, αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, υπεραστικά ΚΤΕΛ, σιδηροδρομικοί σταθμοί, κ.λπ.).

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται ακόμη κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις, παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες, ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων, μέσω των Υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, ενώ συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ., καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα ισχύουν μέτρα απαγόρευσης κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου για την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

Σε ετοιμότητα είναι η Τροχαία και στη Θεσσαλονίκη,όπου θα ισχύουν επίσης αυξημένα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου και σε βασικούς οδικούς άξονες στις εισόδους και εξόδους της συμπρωτεύουσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ