ΕΛΛΑΔΑ

Euractiv: H φέτα μπλοκάρει την ΤΤΙP;

Euractiv: H φέτα μπλοκάρει την ΤΤΙP;
EUROKINISSI

Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να θέσει βέτο στην Διατλαντική Εμπορική Σχέση Εμπορίου (TTIP) σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euractiv, έχοντας σοβαρές επιφυλάξεις για το αν η συμφωνία εξασφαλίζει τις λεγόμενες «γεωγραφικές ενδείξεις» σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Οικονομίας στο οποίο είχε πρόσβαση το Euractiv η ελληνική πλευρά δεν είναι αισιόδοξη για το μέλλον της συμφωνίας εξαιτίας της αμερικάνικης άτεγκτης στάσης.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως μπορούμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή της συμφωνίας, αφού η αμερικάνικη πλευρά φαίνεται να μην είναι διατιθεμένη να προχωρήσει στους απαραίτητους συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σε μια σειρά από τομείς», αναφέρει το έγγραφο.

Η Ελλάδα ανησυχεί ιδιαίτερα για την επίδραση της ΤΤΙP στον πρωτογενή τομέα. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί μια συμφωνία που δε θα εξασφαλίζει αυξημένη προστασία στα αγροτικά προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις.

Σύμφωνα με το Euroactiv η Ελλάδα έχει έντονη ανησυχία για προϊόντα όπως η φέτα, ένα προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης το οποία είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την ελληνική παραγωγή.

Όπως αναφέρει Έλληνας αξιωματούχος η φέτα πρέπει να προστατευτεί από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που θα προκύψει. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο η φέτα είναι ένα προϊόν με τεράστιες προοπτικές και μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική αγροτο-διατροφική βιομηχανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ