ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: «Καμπανάκι» για την κατάσταση στα hotspot από απεσταλμένο του ΟΗΕ

Προσφυγικό: «Καμπανάκι» για την κατάσταση στα hotspot από απεσταλμένο του ΟΗΕ
CNN Greece

Ο Φρανσουά Κρεπό, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, βρίσκεται εδώ και έξι ημέρες στην Ελλάδα.

Σκοπός της επίσκεψης του κ. Κρεπό είναι να συγκεντρώσει πληροφορίες για τη διαχείριση των συνόρων, των μεταναστευτικών ροών αλλά και τις συνέπειες στα ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστών και προσφυγών.

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψης του στην Ελλάδα, συναντήθηκε με ένα ευρύ φάσμα κυβερνητικών αξιωματούχων, εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, οργανώσεων μεταναστών αλλά και με μετανάστες.

Σήμερα, πέντε ημέρες μετά της άφιξη του ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων εθνών ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, τα προκαταρκτικά συμπεράσματα του.

Όπως τόνισε "η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερο μεταναστευτική ροή στην Ευρώπη από το 1945 δείχνοντας μεγάλη αποφασιστικότητα".

Ο ίδιος επισκεπτόμενος το αστυνομικό τμήμα του Πολυκάστρου, το κέντρο φιλοξενίας στο Ελληνικό αλλά και τα hot spots σε Σάμο και Μυτιλήνη φάνηκε ιδιαιτέρα προβληματισμένος για τις ανεπαρκείς και χαοτικές καταστάσεις που επικρατούν εκεί.

Η κακή έως και ανύπαρκτη ενημέρωση τόσο των προσφυγών - μεταναςτων όσο και των κατοίκων των περιοχών που έχουν δημιουργηθεί τα κέντρα φιλοξενίας, δημιουργεί εκνευρισμό και εντάσεις, υπογράμμισε ο κ. Κρεπό, παρουσιάζοντας όμως λύση την αποτελεσματική και επαγγελματική διαχείριση των κέντρων ώστε να υπάρχει σωστός συντονισμός.

Βασικό θέμα, ειδικά για τον ΟΗΕ, αποτελεί η μεταχείριση των ανηλίκων (είτε είναι ασυνόδευτα είτε όχι) με τον κ. Κρεπό να λέει πως επισκεπτόμενος διάφορα αστυνομικά ΑΤ συνάντησε ανήλικα να είναι "φυλακισμένα" για πάνω από 2 εβδομάδες - πολλές φορές και για μήνες- στα αστυνομικά τμήματα. Η κράτηση ανηλίκων δεν είναι ποτέ, Μα ποτέ λύση για ένα παιδί ακόμα και να πρόκειται για την προστασία του" και κάλεσε την κυβέρνηση να προτείνει ένα πιο δομημένο σύστημα φιλοξενίας ανηλίκων.

Παράλληλα, παραδέχθηκε πως η ελληνική κυβέρνηση έχτισε πολύ γρήγορα κέντρα φιλοξενίας ανοιχτού τύπου με 30 να είναι εν λειτουργία κι αλλά 15 στα "σκαριά", παρότι πολλές απο τις εγκαταστάσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες.

Ακόμη μια έλλειψη που ανακάλυψε ο ειδικός εισηγητής, είναι πως το σύστημα ασύλου πάσχει από προσωπικό με όσους είναι ήδη στα κέντρα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες.
"Όμως μαθαίνω ευχάριστα πως οι διαδικασίες προσλήψεων επισπεύδονται" τόνισε ο κ. Κρεπό.

Αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας τόνισε πως πρόκειται για πολιτική συμφωνία χωρίς να "λογοδοτεί" στο διεθνές δίκαιο και με πολλά ερωτήματα για την εν λόγω συμφωνία να παραμένουν αναπάντητα.

Τέλος κάλεσε την ΕΕ να μοιραστεί ισάξια τις ευθύνες της με την Ελλάδα, η οποία μάχεται να προστατεύσει τα δικαιώματα των μεταναστών - προσφυγών.

H έρευνα του Ειδικού Εισηγητή θα καταλήξει σε μία έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Ιούνιο του 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ