ΕΛΛΑΔΑ

Για «μίζα» ύψους 3,2 εκατομμυρίων μάρκων κατηγορείται ο Μαρτίνης

Για «μίζα» ύψους 3,2 εκατομμυρίων μάρκων κατηγορείται ο Μαρτίνης

Ποσό 3,2 εκατομμυρίων μάρκων, που φέρεται να εισέπραξε ως "μίζα", είναι αυτό που οδήγησε στη σύλληψη του πρώην προέδρου του ΔΣ του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέα Μαρτίνη και της συζύγου του Γεωργίας, σύμφωνα με το ένταλμα που εξέδωσε σε βάρος τους ο ανακριτής Διαφθοράς Νίκος Τσιρώνης για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων.

Οι αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησαν στην εκτέλεση των δύο ενταλμάτων του ανακριτή, ενώ έκαναν εκτεταμένες έρευνες στο σπίτι του ζεύγους Μαρτίνη.

Η υπόθεση αφορά - σύμφωνα με την κατηγορία- δωροδοκία περίπου 3,2 εκατομμυρίων μάρκων του πρώην προέδρου του Ερρίκος Ντυνάν, από γερμανική εταιρία που προμήθευσε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Στη δικογραφία, που χειρίζεται ο κ. Τσιρώνης, αναφέρεται πως μέρος του ποσού της δωροδοκίας καταβλήθηκε για να αγοραστεί κτίριο δίπλα στο νοσοκομείο, το οποίο στεγάζει σήμερα, ως ενοικιαστή, τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου και αφορούσε την περιουσιακή κατάσταση του ζεύγους Μαρτίνη ενώ διενεργήθηκε από τους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι δύο εισαγγελείς, κάποια από τα οποία διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς, μέσω δικαστικών συνδρομών:

Το 1998 μετά από εισήγηση της επιτροπής προμηθειών του Ερρίκος Ντυνάν για την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού - κλίβανους, πλυντήρια, κουζίνες κλπ- υπογράφηκε σύμβαση με τη γερμανική εταιρία "Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ". Το συνολικό κόστος της συμφωνίας ήταν 12 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ).

Οι εισαγγελείς καταλογίζουν στον κ. Μαρτίνη πως, ως πρόεδρος, φέρεται να εξαπάτησε τα μέλη του ΔΣ για να προτιμηθεί η συγκεκριμένη εταιρία, η οποία υπερκοστολόγισε τις υπηρεσίες της, ώστε να διαθέσει το επιπλέον ποσό ως "δώρο" για την επιλογή της στον πρόεδρο του Νοσοκομείου.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται πως το επίμαχο ποσό των 3,2 εκατομμυρίων μάρκων "ξεκινά" από λογαριασμούς της γερμανικής εταιρίας και καταλήγει σε λογαριασμό του ζεύγους Μαρτίνη σε ελβετική τράπεζα, μέσω διαρκούς εναλλαγής λογαριασμών-στάσεων.

Έτσι, το 2001 μέρος των χρημάτων, που αφορά 1,1 εκατομμύρια μάρκα καταλήγουν στην εξωχώρια εταιρία Στέιτ Εντερπράιζις με έδρα τη Λιβερία, η οποία κατά τις δικαστικές Αρχές έχει ιδιοκτήτες το ζεύγος Μαρτίνη. Μέσω αυτής της εταιρίας, αγοράστηκε το κτίριο δίπλα στο Νοσοκομείο. Το 2010, η εξωχώρια εταιρία μεταβίβασε την ψιλή κυριότητα του κτιρίου στη Γεωργία Μαρτίνη και την επικαρπία στον Ανδρέα Μαρτίνη.

Το ζευγάρι θα οδηγηθεί στον ανακριτή Διαφθοράς, εντός της ημέρας, από τον οποία αναμένεται να λάβουν προθεσμία για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους, σε όσα τους καταλογίζονται.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ