ΕΛΛΑΔΑ

Στριφτά τσιγάρα, το πλέον υπερφορολογημένο προϊόν στην Ελλάδα

Στριφτά τσιγάρα, το πλέον υπερφορολογημένο προϊόν στην Ελλάδα

Ο φόρος είναι ο καλύτερος φίλος των λαθραίων.

Στα παράνομα προϊόντα καπνού και τον χύμα καπνό είναι πιθανόν να στραφεί περαιτέρω ο καταναλωτής ο οποίος λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης και της νέας φορολόγησης που θα επιβληθεί, δεν θα είναι σε θέση πρακτικά να αγοράζει στριφτό καπνό που από 20 Μαΐου θα διατίθεται σε σακούλες από 30 γρ. και άνω.

Σύμφωνα με έρευνα του CNN.GR, από τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού την 5ετία 2010-2015, οι φόροι στον καπνό αυξήθηκαν κατά 58% με τα δημόσια έσοδα από την κατηγορία αυτή των προϊόντων να μειώνονται κατά 6,5%.

Το σημαντικό είναι ότι τα έσοδα από τον φόρο των προϊόντων καπνούαντιπροσωπεύουν σήμερα το 7% των ετήσιων Δημοσίων εσόδων, με τον στριφτό καπνό να αντιστοιχεί στο 1% του συνόλου των φόρων που εισπράττει το κράτος σε ετήσια βάση.

Στο γράφημα παρουσιάζεται η σημερινή εικόνα του φόρου στα Καπνικά προϊόντα, που συνιστούν το πλέον υπερφορολογημένο προϊόν στην Ελλάδα

1 strifto

Μέση Λιανική Τιμή και φόροι

Ο ΕΦΚ είναι κατά 33% αυξημένος στον καπνό για στριφτά έναντι των τσιγάρων στην Ελλάδα -στα τσιγάρα ο EΦΚ αποτελεί το 83% της Μέσης Λιανικής Τιμής ενώ στο λεπτοκομμένο καπνό αποτελεί το 87% της Μέσης Λιανικής Τιμής.

Μόνο το 2012 ο φόρος στα στριφτά αυξήθηκε μονομιάς κατά 29%.

Στα τσιγάρα η Μέση Λιανική Τιμή έχει αυξηθεί κατά 37% ενώ ο φόρος αυξήθηκε κατά 52%.

Στο λεπτοκομμένο καπνό, τα στριφτά η Μέση Λιανική Τιμή έχει αυξηθεί κατά 88% ενώ ο μέσος φόρος αυξήθηκε κατά 117%.

Απώλειες για τη νόμιμη αγορά, ραγδαία αύξηση του παράνομου εμπορίου

Η συνολική πτώση του όγκου της νόμιμης αγοράς αγγίζει το 41% σε σχέση με το 2009.

Οι απώλειες του συνόλου της εμπορικής αλυσίδας σε Αξίες ξεπερνάει το 50% καθώς η βιομηχανία δεν έχει μετακυλήσει το σύνολο της φορολογικής επιβάρυνσης στους καταναλωτές.

Περισσότερα από 10.000 σημεία πώλησης έχουν κλείσει από το 2010.

Αποτέλεσμα η ραγδαία αύξηση του παράνομου εμπορίου καπνικών. Το 2015, τα παράνομα τσιγάρα έφτασαν το 22%, έναντι μόλις 3% το 2009 με τα διαφυγόντα έσοδα από το λαθρεμπόριο καπνικών μόνο για το 2014 να αγγίζουν τα 740 εκατ.ευρώ.

Το παράνομο εμπόριο χύμα καπνού εκτινάχθηκε από το 2013 και σήμερα εκτιμάται σε 500 τόνους ετησίως. Επιπλέον, τα «παράνομα λευκά» – δηλ. τσιγάρα τα οποία κατασκευάζονται για να διατίθενται μόνο δια της λαθραίας οδού – αποτελούν σήμερα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία παράνομων τσιγάρων αγγίζοντας το 57%.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι αποτελεσματική λύση για τον έλεγχο και τη μείωση του παράνομου εμπορίου καπνικών, είναι μόνο η λογική φορολόγηση και τιμών των νόμιμων προϊόντων σε συνδυασμό με τα μέτρα καταστολής.

Οι προσπάθειες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου στην Ελλάδα μέσω συστημάτων ιχνηλασιμότητας δεν θα φέρουν αποτέλεσμα καθώς το παράνομα λευκάκαι τον χύμα καπνό δεν τα «πιάνει» κανένα σύστημα.

To θετικό είναι ότι το 2015 είναι η πρώτη χρονιά που η αγορά δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Το αρνητικό είναι ότι αυτή η «κατάκτηση» θα χαριστεί και πάλι στο νέο φόρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ