ΕΛΛΑΔΑ

«Πονοκέφαλος» στα ελληνικά νοικοκυριά από την αύξηση των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια

«Πονοκέφαλος» στα ελληνικά νοικοκυριά από την αύξηση των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια
Reuters/Τoby Melville

Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε χιλιάδες ελληνικές οικογένειες η απόφαση τη κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας να αυξήσει τα δίδακτρα των πανεπιστημίων.

Την περίοδο που χιλιάδες μαθητές δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα για να διεκδικήσουν μία θέση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και άλλες τόσες οικογένειες καταρτίζουν τον προϋπολογισμό τους για να στείλουν τα παιδιά τους σε πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας, βλέπουν το όνειρό τους να απομακρύνεται. Όπως ανακοίνωσε η η βρετανική κυβέρνηση από το 2017, τα πανεπιστήμια θα επιτρέπεται να χρεώνουν δίδακτρα άνω των 9.000 λιρών.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, η Βρετανία είναι ο πλέον δημοφιλής προορισμός στην Ευρώπη για τους Έλληνες που επιθυμούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Όπως προκύπτει από την έκθεση «Education at a Glance» για το 2012, 22.000 Έλληνες σπουδάζουν (σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα) στο εξωτερικό. Οι Έλληνες επιλέγουν τα βρετανικά ΑΕΙ (το 36,1%) και ακολουθούν τα πανεπιστήμια της Γερμανίας (15,8%), της Ιταλίας (9,2%), της Γαλλίας (5%) και των ΗΠΑ (4,8%).

Τι ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης προκαλεί πονοκέφαλο και ανατρέπει τον οικονομικό σχεδιασμό των οικογενειών που έβλεπαν εκεί το ακαδημαϊκό μέλλον των παιδιών τους. Συγκεκριμένα, τα πανεπιστήμια που προσφέρουν «υψηλό επίπεδο διδασκαλίας» θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το ποσό που χρεώνουν τους φοιτητές ανάλογα με τον πληθωρισμό, που αυτή τη στιγμή αγγίζει το 1,6%.

Τα δίδακτρα αυξήθηκαν σε 3.000 λίρες ετησίως από τον πρωθυπουργό του Εργατικού Κόμματος Τόνι Μπλερ, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Guardian. Μάλιστα, το 2010 η ετήσια καταβολή διδάκτρων άγγιξε τις 9.000 λίρες, γεγονός που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις.

Αν και αυτό το ποσό υποτίθεται ότι είναι ένα ανώτατο όριο που θα μπορούσε να χρεώσει ένα πανεπιστήμιο, τα περισσότερα ιδρύματα επέλεξαν εν τέλει το μέγιστο ποσό. Ορισμένα πανεπιστήμια έχουν πιέσει για αυξήσεις των διδάκτρων, με το επιχείρημα ότι το κόστος της εκπαίδευσης δεν έχει αυξηθεί εδώ και πέντε χρόνια και χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να ανταγωνιστούν άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε διεθνές επίπεδο.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν κυρίως τους φοιτητές στην Αγγλία. Οι περισσότεροι φοιτητές στη Σκωτία δεν πληρώνουν δίδακτρα, ενώ το ανώτατο όριο διδάκτρων είναι χαμηλότερο στη Βόρεια Ιρλανδία. Στην Ουαλία, οι μαθητές μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση για την κάλυψη ενός μεγάλου τμήματος του κόστους της εκπαίδευσής τους.

Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας θεωρούν ότι η αύξηση των διδάκτρων θα αυξήσει και την ποιότητα διδασκαλίας. Ωστόσο, πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι εκτιμούν ότι το κόστος για τους σπουδαστές θα είναι υπέρογκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ