ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότεροι από 100 μετανάστες έφτασαν στην Κρήτη

Περισσότεροι από 100 μετανάστες έφτασαν στην Κρήτη
REUTERS

Εκατόν δεκατρείς – κυρίως Αφγανοί – μετανάστες έφτασαν στην Κρήτη, σύμφωνα με αξιωματούχους, στην πρώτη μαζική άφιξη στο νησί από την αρχή της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης.

Οι μετανάστες δήλωσαν ότι ξεκίνησαν από την Αττάλεια της Τουρκίας, στα νοτιοδυτικά παράλια, περίπου 206 ναυτικά μίλια μακριά από το νησί, σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας και της ακτοφυλακής.

Ο καλός καιρός έχει ευνοήσει την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που επιχειρούν να φτάσουν στην Ιταλία από την Λιβύη, με την μεσολάβηση των διακινητών οι οποίοι σε γενικές γραμμές δρουν ανενόχλητοι.

Ωστόσο, όπως λέει αξιωματούχος της ελληνικής ακτοφυλακής στο Ρόιτερς, το ταξίδι αυτό είναι δύσκολο και η απόσταση μεγάλη ενώ η Κρήτη είναι πιο κοντά.

Οι 113 μετανάστες βρέθηκαν σε παραλία στα βορειοανατολικά της Κρήτης την Τρίτη, όταν η βάρκα τους προσάραξε κοντά στις ακτές, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές. Δύο άνδρες ύποπτοι για διακίνηση από την Κροατία και το Μαυροβούνιο που ταξίδευαν μαζί με τους μετανάστες, συνελήφθησαν.

Μια άλλη ομάδα 64 μεταναστών και προσφύγων, ανάμεσά τους και 17 παιδιά, έφτασαν στην Κρήτη την περασμένη Παρασκευή.

Πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες από την Συρία έφτασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία την περασμένη χρονιά, οι περισσότεροι από αυτούς με λέμβους προς την Μυτιλήνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ