ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδική απεργία στο χώρο της Δημόσιας Υγείας την Τετάρτη

Πανελλαδική απεργία στο χώρο της Δημόσιας Υγείας την Τετάρτη
EUROKINISSI

Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο χώρο της Δημόσιας Υγείας την Τετάρτη 8 Ιουνίου. Οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11 το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, "από τις κατ’εξακολούθηση καταστροφικές πολιτικές που ασκούνται στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές".

Όπως επισημαίνεται, παραμένουν κλειστές 50 κλίνες ΜΕΘ, η στελέχωση είναι κάτω των ορίων ασφαλείας και τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν υλικά και φάρμακα.

“Ακόμα οι υπουργοί μαγειρεύουν τις λίστες”, σημειώνεται στην ανακοίνωση, όπου όπως τονίζεται οι 50 κλίνες ΜΕΘ έκλεισαν επειδή δεν ανανεώθηκε η σύμβαση των 190 εργαζομένων που απασχολούνταν στις ΜΕΘ μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, “προκειμένου η κυβέρνηση να προσλάβει «τα δικά της παιδιά» αφού οι προσλήψεις είναι εκτός ΑΣΕΠ”.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι από την απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού του Δημόσιου Τομέα προκύπτει ότι φέτος μισθοδοτούνται 2.500 λιγότεροι υπάλληλοι στο ΕΣΥ σε σχέση με πέρυσι και συνολικά την τριετία 13.500 λιγότεροι υπάλληλοι.

“Οι κενές οργανικές θέσεις υπολογίζονται σε 30.000 με μία νοσηλεύτρια στη βάρδια σε κάθε κλινική των 40 ασθενών”, αναφέρεται.

“Οι ληξιπρόθεσμές οφειλές των Νοσοκομείων ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ. Τα Ταμεία τους είναι άδεια. Εφέτος η χρηματοδότηση είναι μειωμένη 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι (1.150 δις ευρώ)”, υπογραμμίζεται.

“Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν Υγειονομικό υλικό, φάρμακα, αναστέλλονται χειρουργεία. Φέρνουν οι ασθενείς υλικά από το σπίτι τους. Οργανώνονται έρανοι από φορείς και προσωπικό για την προμήθεια υλικών στα Νοσοκομεία”, σημειώνεται ακόμα στην ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ