ΕΛΛΑΔΑ

Το κουβάρι του μηχανογραφικού και πώς ξεμπερδεύεται

Το κουβάρι του μηχανογραφικού και πώς ξεμπερδεύεται
Eurokinissi/Βασίλης Βερβερίδης

Το γόρδιο δεσμό της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου καλούνται να λύσουν μέχρι τις 8 Ιουλίου, οι υποψήφιοι για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι ιατρικές και οι παραϊατρικές σχολές είναι στα ύψη. Επίσης, σημειώνεται πτώση στις παιδαγωγικές σχολές ενώ οι οικονομικές χάνουν μόρια. Άνοδος αναμένεται να υπάρξει στις Πυροσβεστικές και Αστυνομικές σχολές ενώ και οι Στρατιωτικές σχολές θα κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα. Αυξομειώσεις αναμένεται να σημειωθούν στις ανθρωπιστικές σχολές

Το κλειδί για να μπορέσει να περάσει στη σχολή που επιθυμεί ο κάθε υποψήφιος είναι η έξυπνη συμπλήρωση του μηχανογραφικού του. Πρέπει δηλαδή να έχει ως γνώμονα τη βαθμολογία που έχει συγκεντρώσει και να περιμένει να βγει η βαθμολογία του και στα ειδικά μαθήματα.

Η έξυπνη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

- Ο εν δυνάμει φοιτητής πρέπει να έχει καταλήξει σε ποια σχολή επιθυμεί να σπουδάσει. Σε πανεπιστήμιο της περιφέρειας ή σε ΤΕΙ της Αθήνας;
- Να γνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από τη σχολή που θα διαλέξει
- Να κάνει προεργασία στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού και να μην το υποβάλει μέχρι να έχει σαφή εικόνα των γραπτών εξετάσεών του. Ωστόσο, να μην ξεχάσει να κάνει την οριστική υποβολή του μηχανογραφικού.
- Πρέπει να επιλέξει τη σχολή που επιθυμεί, να έχει εναλλακτικές και να επιλέγει με βάση τη βαθμολογία του που έχει συγκεντρώσει στις εξετάσεις.
- Να επιλέξει στη συνέχεια και σχολές που δεν είναι στις τρεις πρώτες της προτίμησής του
- Αναμένεται να υπάρξουν ευκαιρίες σε κλάδους σπουδών υψηλής ζήτησης που είναι όμως σε πανεπιστήμια της περιφέρειας. Ειδικότερα αναμένεται να υπάρξουν ευκαιρίες σε σχολές όπως η Μηχανολόγων Κοζάνης, η Πληροφορική στο Ηράκλειο, η Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Χίο όπου αναμένεται να έχουν και χαμηλότερες βάσεις, λόγω του ότι δεν βρίσκονται στην Αθήνα.
- Όσοι έχουν χαμηλή βαθμολογία θα πρέπει να επιλέξουν αρκετές σχολές. Διορθώσεις γίνονται έως και την οριστικοποίηση του δελτίου ενώ οι ειδικοί συνιστούν όσοι είχαν χαμηλές επιδόσεις να επιλέγουν τμήματα από δύο πεδία.

Ποιες σχολές εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση

Ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για την επαγγελματική αποκατάσταση. Αυτές είναι οι σχολές της Πληροφορίκής, τμήματα του Πολυτεχνείου, η Φαρμακευτική, η Διαιτολογία, η Γεωπονία, η Οικονομία και η Ψυχολογία.

Πως θα διαμορφωθούν οι βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο

- Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν αυξομοιώσεις κυρίως στις Φιλοσοφικές και Ψυχολογικές σπουδές. Ενδεχομένως να υπάρξει πτώση σε κάποιες Νομικές Σχολές.

- Στο 2ο επιστημονικό πεδίο περνούν στις σχολές προτίμησής τους οι πρώτοι των πρώτων. Πτώση αναμένεται να υπάρξει στις Πολυτεχνικές σχολές.

- Αλλά και στο 3ο επιστημονικό πεδίο όσοι έχουν γράψει πολύ καλά σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία μπορούν να περάσουν στις περιζήτητες σχολές. Άνοδος αναμένεται να υπάρξει εκότς από τις ιατριακές και παραιατρικές που αναφέραμε και στις γεωπονικές σχολές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου, στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού πρέπει να δηλώσουν μεγάλο αριθμό σχολών, καθώς αναμένεται άνοδος των βάσεων.

- Στο 4ο επιστημονικό πεδίο η εικόνα είναι απογοητευτική καθώς το 67% έγραψε στα Μαθηματικά της Γενικής Παιδείας κάτω από τη βάση.

- Μεγάλη πτώση των βάσεων αναμένεται να υπάρξει στο 5ο επιστημονικό πεδίο και ειδικότερα στις σχολές Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περίπου το 78% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στα μαθηματικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ