ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων: Δεν θα αλλάξουν τα δίδακτρα λόγω Brexit

Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Κολλεγίων: Δεν θα αλλάξουν τα δίδακτρα λόγω Brexit
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ

Θολό παραμένει ακόμα το τοπίο σε πολλούς τομείς μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. Ανησυχία υπάρχει σε έλληνες φοιτητές στη Βρετανία, αλλά και για όσους σπουδάζουν στην Ελλάδα σε κολλέγια συνεργαζόμενα με βρετανικά πανεπιστήμια.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, ωστόσο , ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Ελληνικών Κολλεγίων, Βασίλης Δασκαλάκης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι με την αναγνώριση των πτυχίων και το ύψος των διδάκτρων.

«Ασφαλώς δεν αλλάζει κάτι με την αναγνώριση των πτυχίων και το ύψος των διδάκτρων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλάκης σε συνέντευξή του στο αθηναϊκό πρακτορείο και είπε κατηγορηματικά: «Ούτε κατά διάνοια δεν αλλάζουμε τα δίδακτρα, δεν θα εκμεταλλευθούμε το γεγονός».

«Αν το πτυχίο που έδινε ένα κολλέγιο στην Ελλάδα ήταν αναγνωρισμένο πριν το δημοψήφισμα, θα συνεχίσει να είναι, δεν έχει καμία σχέση αν βγει εκτός κοινότητας η Αγγλία» συμπλήρωσε.

«Στα ίδια τα βρετανικά πανεπιστήμια, στην Αγγλία, εάν τελικά γίνει η έξοδος από την ΕΕ, η αύξηση των διδάκτρων θα είναι σημαντική» υπογραμμίζει, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξει κατά συνέπεια, αύξηση του ενδιαφέροντος από φοιτητές, που θα προτιμήσουν να παραμείνουν στην Ελλάδα για να αποκτήσουν με χαμηλότερο κόστος το ίδιο πτυχίο που θα αποκτούσαν και στην Αγγλία.

«Αν και είναι νωρίς, ήδη, τα βρετανικά πανεπιστήμια αποκτούν πλέον ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις συνεργασίες που έχουν γενικά στο εξωτερικό αλλά και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, όπου φοιτούν περίπου 18 χιλιάδες παιδιά σε κολλέγια, τα οποία συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια», προσθέτει ο κ. Δασκαλάκης και συμπληρώνει πως τα πανεπιστήμια σκέφτονται πως αντί να χάσουν τους φοιτητές είναι καλύτερα να τους έχουν στα παραρτήματά τους στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο αντιπρόσωπος βρετανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα από το study.in.uk, Θωμάς Πολίτης, σημειώνει στο αθηναικό πρακτορείο πως «τα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα τόσο για τα άτομα τα οποία είναι ήδη φοιτητές όσο και για αυτούς οι οποίοι θα κάνουν την εγγραφή τους σε πανεπιστήμια στη Βρετανία, φέτος ή του χρόνου. Αυτό είναι απόλυτα βέβαιο».

«Η βρετανική νομοθεσία προβλέπει ότι με το στάτους με το οποίο έχει εγγραφεί κάποιος στο πανεπιστήμιο με αυτό το στάτους και πρέπει ολοκληρώσει τις σπουδές του. Εφόσον έχει κάνει την εγγραφή ως ευρωπαίος πολίτης, κατ’ επέκταση home student, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Αν υλοποιηθεί η έξοδος από την ΕΕ αυτοί οι οποίοι θα εγγραφούν μετά την έξοδο, μετά δηλαδή από δύο χρόνια, τότε θα επηρεαστούν», εξηγεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ