ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για το προσφυγικό

Το νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για το προσφυγικό
EUROKINISSI

Μεικτά κλιμάκια αστυνομίας και λιμενικού αρχίζουν εξονυχιστικούς ελέγχους στα λιμάνια και τα πλοία των νησιών στα οποία βρίσκονται hot spot με πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν παράνομα στην ηπειρωτική χώρα.

Το τελευταίο διάστημα οι αρχές εντοπίζουν όλο και περισσότερους μετανάστες που προσπαθούν να κρυφτούν σε νταλίκες για να φύγουν από τα νησιά, καθώς μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας τα τουριστικά γραφεία απαγορεύεται να τους εκδίδουν εισιτήρια, ενώ η συμφωνία προβλέπει ότι όσοι μπαίνουν από τα νησιά, υποχρεωτικά πρέπει από τα νησιά να επαναπροωθούνται στη Τουρκία.

Η αστυνομία το προηγούμενο διάστημα είχε εντοπίσει πάνω από 300 μετανάστες να έχουν περάσει παράνομα στην ενδοχώρα και αφού τους συνέλαβε, επέστρεψαν και πάλι στα hot spot των νησιών.

Τα επεισόδια και οι ταραχές με επιθέσεις εναντίων αστυνομικών από μετανάστες που θέλουν να φύγουν από τα hot spot γίνονται καθημερινό φαινόμενο και οι αρχές θέλουν να ξεκαθαρίσουν ότι έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει τρόπος να φύγουν οι μετανάστες από τα νησιά.

Την ίδια ώρα είναι απόφαση τόσο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όσο και του Μεταναστευτικής Πολιτικής να υπάρξει αναδιοργάνωση των κέντρων φιλοξενίας σε όλα τα σημεία της χώρας και να φιλοξενούνται μετανάστες ανά υπηκοότητα με σκοπό να αποφεύγονται ταραχές και επεισόδια, καθώς το τελευταίο διάστημα είναι συχνό φαινόμενο, καθώς η διαφορετική κουλτούρα και η θρησκεία έχει προκαλέσει ακόμα και διαμάχες σώμα με σώμα και τραυματισμούς.

Πάντως υψηλόβαθμα στελέχη της Κατεχάκη ξεκαθαρίζουν ότι το σημαντικότερο είναι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες εξέτασης των 8.500 αιτημάτων ασύλου στα νησιά και των περίπου 11.000 αιτημάτων από τα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα.

Πάντως το μήνυμα των αρχών είναι ξεκάθαρο για όσους μετανάστες διαπράττουν αδικήματα ενώ βρίσκονται είτε σε hot spot είτε σε κέντρα φιλοξενίας. Τα άτομα αυτά θα μεταφέρονται σε προαναχωρησιακά κλειστά κέντρα και θα επαναπροωθούνται στις χώρες καταγωγής τους με σύντομες διαδικασίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ