ΕΛΛΑΔΑ

Ο «χαζός», ο «κοντός», ο «περίεργος» και τα ποτά μπόμπες στην Αθήνα

Ο «χαζός», ο «κοντός», ο «περίεργος» και τα ποτά μπόμπες στην Αθήνα
Eurokinissi/Γιώργος Κωνσταντινίδης (φωτογραφία αρχείου)

Κύκλωμα που έφερνε παράνομα αλκοολούχα ποτά - μπόμπες από τη Βουλγαρία με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί διαφυγόντες δασμοί εκατομμυρίων, κατόρθωσε να εξαρθρώσει η οικονομική αστυνομία. 

Το κύκλωμα είχε έδρα τη Βουλγαρία και παρακλάδια στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Καρέα. Σε αυτήν την περιοχή, μετέφεραν τα ποτά, άλλαζαν τις ετικέτες ενώ σε δεξαμενές με καθαρό οινόπνευμα κρατούσαν την πρώτη ύλη για τα ποτά μπόμπες με τα οποία τροφοδοτούσαν κάβες αλλά και νυχτερινά μαγαζιά με υψηλή κατανάλωση λόγω καλοκαιριού.

Τα μέλη του κυκλωμάτων μιλούσαν με κωδικούς στα κινητά τους.

Ο «χαζός, ο «κοντός» και ο «περίεργος» ήταν μερικές από τις κωδικές ονομασίες των αρχηγικών μελών της ομάδας ενώ « γέρο» αποκαλούσαν έναν υπάλληλο του βουλγαρικού τελωνείου ο οποίος δεν είχε υποκύψει σδτις πιέσεις του κυκλώματος για να χρηματιστεί και να διευκολύνει την παράνομη εισαγωγή. Χαρακτηριστική είναι η φράση που έχει καταγραφεί κατά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις: " Είναι ο "γέρος" σήμερα το πρωί. Αυτός είναι «τσιμενταρισμένος» δεν αφήνει τίποτα να περάσει από το εμπόρευμα. Άσε, άλλη ώρα που θα είναι οι άλλοι...". Κάτι που σημαίνει ότι θεωρείται βέβαιο ότι άλλοι συνάδελφοι του "γέρου" βρίσκονταν σε αγαστή συνεργασία με τα μέλη του κλυκλώματος.

Η βάση της εγκληματικής οργάνωσης ήταν η περιοχή Σανζάκι στη Βουλγαρία και μάλιστα είχε την κωδική ονομασία «χωριό». Ενώ η λέξη «βουνό» αντιστοιχούσε σε περιοχή των Σερρών όπου τα μέλη του κυκλώματος έδιναν ραντεβού για να συντονιστούν.

Όσο για τις τεράστιες δεξαμενές στις οποίες έβαζαν χιλιάδες λίτρα καθαρό οινόπνευμα για τα ποτά μπόμπες, τις αποκαλούσαν «πλαστικά». Συνολικά συνελήφθησαν 13 άτομα κατασχέθηκαν 23.000 φιάλες με ποτά από τη Βουλγαρία που πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα ενώ εντοπίστηκαν και 13 δεξαμενές με οινόπνευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ